СУ "Иван Вазов" Мездра
12 април 2018 Национален маратон на четенето
текст: MO Чужди езици

ОБРАТНО

Учениците от 8б клас се включиха в Националния маратон на четенето. Те посетиха Библиотеката при "НЧ Просвета 1925 - Мездра". През месец април в България се осъществява Национален маратон на четенето, който е част от националната програма „Четяща България”.

 Периодът, през който се провеждат събитията, посветени на книгата и четенето, е свързан с две важни дати: Международният ден на детската книга – 2 април и Международният ден на книгата и авторското право – 23 април.

Любезните домакини Павлина Русева и Димитрина Иванова разказаха за инициативата и за ролята на ЮНЕСКО за учредяването на Международния ден на книгата и авторското право, закрилата на книгата, авторите и техните права.

Учениците четоха на български и английски език от „Световни рекорди на Гинес “ (на английски: Guinness World Records). Бяха разгледани издания от 2008, 2015 и 2018 г. Внимание беше обърнато на българското участие и постижения на български спортисти.  Беше обсъден рекордът на Стефка Костадинова от 30 август 1987 г. - скок на височина – 2.09 метра от Световното първенство по лека атлетика в Рим, Италия.

Сред разговори за неверояни постижения се оказа, че възпитаник на училището е взел участие в проведен опит, който да бъде вписан в Книгата на Гинес във Велингарад за боядисване на великденски яйца. На Велика събота във Велинград 1000 човека са се включили в събитието и всеки е боядисал по  едно яйце. За три минути са боядисани около 990 великденски яйца. Очаква се процедура по одобрение на българския рекорд.

Официален сайт на рекордите на Гинес. http://www.guinnessworldrecords.com/

ОБРАТНО