СУ "Иван Вазов" Мездра
28 октомври 2011 1-ви ноември - Ден на народните будители

ОБРАТНО

Децата не приличат на родителите си, а на времето,

 в което живеят.

Децата не приличат на родителите си, а на времето, в което живеят.

А дали е така ?

Аз живея във времето на родителите си. А всички родители в старанието си да бъдат модерни, актуални и да се харесат на децата си, започват да възприемат новите тенденции, като условност, която не бива да пренебрегват, за да не каже един ден детето на мама и татко, че родителите му са демоде…
           Родители!

Не времето ще ни направи демоде нас хората, а нашето отношение точно към настоящето и бъдещето, защото за да имаш отношение към миналото и за да чувстваш принадлежност към нещо значи, че си модерен, актуален и истински!
Родителството е приключение, което си струва да бъде изживяно, но тръгвайки по този път, всеки от нас има нужда от приятел. Необходимо е  поколенията да общуват, да се  подкрепят и разбират, да осъзнават отговорностите си. Чуваемостта в семейството, изграждането на доверие между родители и деца, познаване на интересите и потребностите и на двете страни, зачитане на мнението и позицията на децата при вземане на семейни решения – това е важно!

Ще си позволя да посъветвам радителите:

Ние - децата започваме живота си  като се виждаме през Вашите очи.
Вашата любов, прегръдки и комплименти могат да направят чудеса и често са достатъчно възнаграждение за нас. Дисциплината е нужна навсякъде. Целта на дисциплината е да ни помогне да изберем приемливо поведение и да се научим на самообладание. Не се чувствайте виновен, ако сте работещ родител. Понякога важни са и малките неща, които правите заедно с нас - разходка в парка, игра на карти, пазаруването в близкия магазин.  Бъдете добър модел за подражание.
Децата се учат на поведение като ви  гледат. Моделирайте чертите, които искате да култивирате у нас: почит, приветливост, честност, доброта, толерантност. Преди всичко, отнасяйте се към нас по начина, по който очаквате другите хора да се отнасят към Вас. Покажете, че Вашата любов е безусловна. Признавайте своите слабости, грешки и умора, защото ние ви обичаме безусловно!

ОБРАТНО