ЛИЛИЯ ПЕТРОВА Е ПОБЕДИТЕЛ В ЧИТАЛИЩНИЯ КОНКУРС “ГЕОРГИ ТОДОРОВ”

На 21 април 2022 г. (четвъртък) в читалнята на Народно читалище „Просвета 1925“ – гр. Мездра бяха обявени победителите в Шестия читалищен конкурс „Георги Тодоров“.  

В трите раздела на конкурса – „Поезия”, „Художествена проза” и „Краезнание”, са получени общо 13 текста от 9 автори от Мездра, София и Зверино.

В раздел “Проза” първо място спечели Лилия Петрова със стихотворението “Към учителя”. 

Поощрителна награда получи и Василка Коловска за разказа “Богатство”. 

Наградите връчи секретарят на читалището- Моника Петкова. 

Конкурсът се провежда от 2016 г. насам в памет на Георги Тодоров (1928-2001 г.)* – дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател и краевед, личност, оставила трайни следи в просветния и в културния живот на община Мездра през втората половина на XX век. 

Мирослав Гетов:

* Георги Тодоров е роден на 23 април 1928 г. в с. Боденец, Врачанско. Завършва гимназия в Мездра и висше образование в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Славянска филология“. В продължение на 35 години е учител по български език и литература в гр. Мездра, 5 години е окръжен училищен инспектор. Дългогодишен председател е на литературната група и на краеведското дружество при градското читалище „Просвета“. След пенсионирането си работи като гл. експерт в отдел „Култура” на Община Мездра.

Автор е на сборника с разкази „Благи залци” (1996 г.), на краеведското изследване „Книга за село Боденец и боденчани” (2000 г.) и, посмъртно, на сборника с разкази и новели „Сезони на кукувицата” (2003 г.). Георги Тодоров умира на 17 август 2001 г.

http://medianews.bg/bg/a/stanakha-yasni-pobeditelite-v-literaturniya-konkurs-georgi-todorov-v-mezdra