(НЕ)ВИДИМАТА ВОДА ПОД НАС: ДИГИТАЛНА РАЗХОДКА

Ученици от 12. б клас на СУ “Иван Вазов” и учителят по география и икономика , Мария Букович, се включиха в онлайн събитие на тема „(Не)видимата вода под нас: Дигитална разходка“, посветена на Световния ден на водата на 22.03.2022 г . 

Тази година темата на ООН за международния празник е Groundwater – Making the invisible visible (Подземната вода – Да направим невидимото видимо!“. По този повод „Софийска вода“ разказа истории от невидимия свят под краката ни. Срещата беше проведена в платформата Zoom и организаторите осъществиха виртуална разходка и ни запозна с  хората, които се грижат за водата под града, с внедрените дигитални решения и научните опити, свързани с канализацията. 

Софийска вода е участник в международния проект Digital Water City, заедно с други европейски градове – Париж, Милано и Берлин. https://www.digital-water.city/

Онлайн събитието ще се проведе в два последователни дни: 

22.03. и 23.03.2022г. (вторник и сряда) от 11:00 до 13:00 ч.

Онлайн платформата Zoom – на https://us02web.zoom.us/j/83327030334
(свободен достъп, без предварителна регистрация)

 Ден 1 – 22.03.2022 г.: Невидимите герои: хората, които се грижат за безпрепятствения път на водата обратно към реката (с участието на екипа на отдел Канализация) Дигитална разходка в невидимите води под София (ще влезем директно в канала със смелите ни момчета) Дигитална трансформация, или как сензори, умни дюзи и компютърни модели на канализацията служат за превенция от запушване и преливане: Digital Water City Как чрез компютърен модел на канализационната мрежа можем да направим симулация на наводнение и как измерваме количествата дъжд в града онлайн (екипът на Канализационно моделиране ще ни покаже компютърна симулация на движението на водата в канала) Какви невероятни находки намираме понякога в канала и как сами можем да предотвратим по-сериозното замърсяване на отпадъчните води? (една шокираща фотогалерия, която може би ще ни уплаши)

Ден 2 – 23.03.2022 г.: Зеленият покрив, или какви са екологичните решения в градска среда или как един растителен килим на покрива на сграда може да намали значително количествата дъждовна вода в канала? (ще се включим от покрива на сграда в пречиствателната станция в Кубратово, който всъщност е превърнат в полянка) Успешни примери извън България: Digital Water City (ще покажем какво изобретиха хората от проекта в Берлин, Милано и Париж) Как да бъдем сигурни каква вода добиваме под земята и как да разберем какво съдържа водата в кладенеца ни (

Източник: https://www.sofiyskavoda.bg/novini/sofiyska-voda-razkazva-za-nevidimata-voda-pod-nas

https://www.digital-water.city/

Текст: МО Хуманитарни науки, Мария Букович