ПАРТНЬОРСКА СРЕЩА ПО НП “ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ”

В периода 21-23.03.2024г. двама учители и шест ученици от  Средно училище „Иван Вазов”- Мездра гостуваха на Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“- Варна, която бе домакин на работна среща на тема „Техники за бързо, лесно и трайно учене”. На събитието присъстваха представители на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“- Видин и Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“- Шумен.

В първия ден от визитата ни чрез  интерактивни игри учители и ученици се запознаха и споделиха интересни факти, откриха общи възгледи и идеи, пресечни точки за общуване със своите събеседници. Всички училища представиха работещи практики от учебния процес и заедно с учениците изведоха ефективни формули за успешно обучение. Учителите от Гимназия „Екзюпери” презентираха част от иновативните методи и техники, които често прилагат в учебните часове: „Сугестопедия”, „SOLE”, „Световно кафене”; уроци, структурирани по „Таксономията на Блум” и развитие на множеството интелигентности по теорията на  Гарднър. 

Във втория ден от визитата ученици и учители посетиха открити уроци по различни учебни дисциплини. Учениците от 8.б клас представиха интерактивен урок по испански език в „Costumbres, tradiciones y fiestas  españolas“ – преговориха лексика и граматика, използваха платформата „Kahoot“,  настолни игри и музикални работни листове. В  часа по история и цивилизации, в урок за нови знания на тема „Великобритания между двете световни войни“, деветокласниците участваха активно според метода „обърната класна стая”, работа по екипи и  обобщение чрез създаване на комикс от наблюдателя на вестник The Times. Сугестопедични методи в обучението по английски език представиха единадесетокласниците, а учениците от десетите класове участваха в интерактивен урок по български език и литература на тема „Дом, любов, път в повестта „Гераците“.

В бинарния урок „Ich liebe Mathe“ по немски език и математика в 8.а и 9.а клас гимназистите използваха метода „ученици учат ученици“, решаваха кръстословици  и пъзели. Откриваха математически термини на немски език, комбинираха изчислителни и логически задачи и чрез виртуалната интерактивна карта „посетиха” емблематични места в столиците на Германия и Австрия. 

В уъркшопа „Изкуственият интелект в учебния процес”  участваха учители и ученици. Интересна дискусия се получи по темата ЗА и ПРОТИВ използването на изкуствения интелект, а размисъл предизвика въпросът „Можем ли да опитомим АI?“. 

На срещата бяха представени резултатите от годишните STEAM проекти в Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери”. Ученици и учители споделиха как  изследват Европа, съчетавайки учене и пътуване, практикуват изучаваните чужди езици, учат от собствени преживявания и опит. „Пътуващият електронен учебник” и заданията в Google Classroom „Пътуваща класна стая” следват хронологията на маршрута, а разнообразието от проекти, игри, кръстословици и материали съчетават  научни  интереси с творчески търсения и културно-изследователски задачи.