ПОКЛОН ПРЕД ДЕЛОТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Ученици и учители от СУ „Иван Вазов“ посетиха паметника на Васил Левски в град Мездра по повод 150 години от неговото обесване.  Те отдадоха почит пред паметта на Левски и поднесоха цветя от името на целия учителски състав, на учениците и ръководството на нашето училище.

Учениците рецитираха стихотворения и си спомниха с благодарност за делото на  Апостола на свободата.

Допълнителна информация

Източник: https://vlevskimuseum-bg.org/bg/%d0%b7%d0%b0-%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%b0/

Васил Иванов Кунчев – ЛЕВСКИ е един от ония политически мъже, който още приживе с целостта на личността и идеите си, с единството на думите и делата си печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие. 

Вътрешната революционна организация, създадена и ръководена от Васил Левски, не само бележи връх в дълголетното освободително дело, но и стои в основата на следващото развитие на българската национална революция – на Априлското въстание и освобождението на България от османско владичество. Наред с националните си измерения Вътрешната революционна организация е постижение и за европейското национално-революционно и демократическо движение през ХІХ век.

 Васил Левски е последователен революционер – демократ и борец за “свята и чиста република” и преди всичко за свобода – лична, национална, общочовешка. Той е борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото.

Наред с историческите си заслуги, Левски е неизменен “Апостол на българската свобода” и синоним на политическия и нравствен идеал на българина.