ПОСЕЩЕНИЕ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БМФ

На 22.06.2023 г. в СУ ”Иван Вазов”- Мездра гостуваха представители на Български Младежки Форум/ Bulgarian Youth Forum: Цветелина Цветкова, Биляна Димитрова, Седа Сенгул и Хакан Шатин. Седа и Хакан са доброволци от Европейския корпус за солидарност https://youth.europa.eu/solidarity_en. Те ще живеят шест месеца в България и ще участват в различни младежки дейности в цялата страна. 

Посещението в училището започна с разговор с госпожа Мариела Горанова, директор на училището и господин Евгени Йоловски, заместник-директор. Бяха обсъдени проекти за съвместни дейности и сътрудничество с БМФ. 

Съвместно с учениците от 8.б клас, с класен ръководител госпожа Венцислава Найденова се проведе интересна среща- събеседване. Доброволците презентираха интересни факти за своята държава Турция: обща информация, туристически атракции, градове, празници, традиционна храна и напитки. Седа и Хакан разказаха за своите хобита и първи впечатления от престоя в България.  Към учениците беше отправено предизвикателство да прочетат фрази на турски език. Всички присъстващи се почерпиха с традиционен локум с нар и шамфъстък. 

Учениците научиха полезна информация за доброволчеството и неговите измерения за промяна на заобикалящата ни среда. Доброволчество = добра воля. Всяка малка стъпка, промяна и действие има значение! 

Ученици и гости се отправиха към Алеята на скулптурите, където са експонирани уникални скулптурни творби на автори от различни държави. https://wakelet.com/wake/t6oSeMZL7Bc2g8Dq3EGdk 

Разходката завърши с посещение на Археологически комплекс “Калето” https://www.kaleto-mezdra.bg/, който е част от 100те Национални туристически обекта. Учениците Ралица Йолова и Зорница Цонкова представиха на английски език кратка информация за историята на крепостта и древните цивилизации, които са населявали района. 

Една от най- значимите находки е откритото през 2008 г. “Светилище на тура”, което няма аналог в България. Дивото говедо тур било езическо божество, за което древните вярвали, че крепи света на рогата си. Автентичната находка може да се види в Регионален исторически музей – Враца, който беше посетен от гостите. https://vratsamuseum.com/index.php?lang=bg 

Доброволците Седа и Хакан имат индивидуални блогове, където споделят своите впечатления и преживявания в България. 

Seda Sengul
https://ssengulseda.wixsite.com/ssedalicious/about?fbclid=IwAR3N-EzHYqGrUiw80_X1nyUJLFfXrp9qqIlNf5zKEHCkQ7GbzvWTRYQQ0s4

Hakan Şatin
https://satinhakan.wixsite.com/hakansjourney?fbclid=IwAR3UgBBIrgQGsOsGVgCmgbgSi2fTiV-eKDmwKFrYomtXcvKnxKjyC6LqeLM

Български Младежки Форум/ Bulgarian Youth Forum
http://bulgarianyf.eu/home/index.php/nggallery/page/index.php

Актуални възможности за младежки обмен: 
http://bulgarianyf.eu/home/?page_id=2047&lang=bg