СВЕТИ ВАЛЕНТИН

За поредна година в  СУ “Иван Вазов” – Мездра беше отбелязан празника „Свети Валентин“. Организатори на събитието бяха ученици от Ученическия парламент.

В специална кутия, всеки желаещ, имаше възможност да пусне своето пожелание до учители или съученици. В края на деня валентинките бяха раздадени на получателите. 

Желаещите имаха възможност да си направят снимка за спомен на романтичен декор. Във фоайето на училището бе оформен кът с огромен фототапет с градски пейзаж, червени балони  и автентична пейка. 

В сградата на цялото училище могат да се видят романтични акценти, които са посветени на празника. Стълбището беше украсено с гирлянди във формата на сърца. Малките ученици оцветиха и написаха тематични послания. Беше подреден кът с най- романтичните книги на английски език на всички времена. 

„Живеят само влюбените, останалите просто съществуват.“

– Уилям Шекспир

Основната версия за живота на Свети Валентин гласи, че той е бил свещеник в Рим по време на император Клавдий II.

Предвид военните амбиции на владетеля през въпросния период, Клавдий издава забрана на младите да сключват брак. Теорията зад решението му е следната: лишени от домашен уют и страх за съдбите на съпруги и деца, войниците ще се борят по-храбро.

Именно тук се появява Валентин – той тайно провежда брачни церемонии, преди да бъде заловен от властите.

Една от легендите за него разказва, че по време на проестоя си в затвора, той се влюбил в дъщерята на тъмничаря си. Малко преди часа, определен за смъртта му, той ѝ изпратил бележка и я подписал „от твоя Валентин“. Това е поздрав, който и до днес присъства на картичките, които влюбените си подаряват, наречени валентинки. Валентин е екзекутиран по заповед на императора на 14 февруари.

https://boulevardbulgaria.bg/