СИЛВИЯ ЙОЛОВА  С НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ

Втора награда за Силвия Йолова от 11.б клас, с преподавател по БЕЛ Венцислава Найденова, в Десетото издание на Националния конкурс за поезия  „… и мисля аз, че ти си Тя!”, 2021 г. Конкурсът е организиран от Община Чирпан, Къща музей  Пейо Яворов, гр. Чирпан  и Фондация Яворов.

НЕДЕЛЯ

Писала съм
за хора,
които не познавам,
за места,
които не съществуват,
за светове,
споделени от двама,
за любов,
която щеше да бъде
и ѝ трябваше толкова малко,
но не се случи!
Сега ми се иска да пиша
за хора,
които съществуват,
за места,
споделени от двама,
за светове,
които вече познавам
и за любов,
на която няма да ѝ трябва толкова малко,
за да се случи!

За конкурса са  получени 197 стихотворения от 106 автори- ученици от 8 до 12 клас от цялата страна. Журито е с председател Ана Цанкова и членове – Кръстьо Раленков и Делиана Начева. Мнение на журито за конкурса:

„Журито имаше нелеката задача да отсее по-впечатляващите творби, в условията на един все още крехък, понякога неуверен, но пробиващ като кокиче талант. Общото впечатление на журито от творбите е, че от една страна има много свежи образи и усещания, но от друга, те често остават неизведени докрай, в резултат на което, много от текстовете се оказват вътрешно неравностойни. Разбира се, няма автор, който повече или по малко да е минал по този път. Доста масовото участие е похвално, дори само като някаква форма на общение със словото. Прави впечатление, че има отделни училища, в които има сформирани литературни групи, където учителите вършат една често невидима, но будителска работа. Такива конкурси са в този смисъл сцена, от която тяхната работа също става видима.

          Журито поздравява и благодари на организаторите, задето подържат този конкурс за средношколци, още повече, че вече липсват трибуни за изява, каквито бяха преди списание „Родна реч“, вестник „Средношколско знаме“ и т. н. , в които пишещите ученици намираха и среда и зона за дърпаща ги конкуренция (да не забравяме, че повечето от големите ни поети са минали през такива издания).

       Журито пожелава от все сърце на всички участници кураж и развитие по нелекият път на словото, както и кураж на организаторите да отстояват този апостолски конкурс.“

https://www.facebook.com/%D0%9A%D1%8A%D1%89%D0%B0-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%A7%D0%B8%D1%80%D0%BF%D0%B0%D0%BD-696645277209690

http://www.javorovhouse.info/?cid=5