От 03 до 09 март 2019г. се проведе втора среща по проекта Еразъм + : „Бъди приятел, а не насилник“ в Шилува, Литва. Партньори по проекта са България, Литва, Румъния, Испания и Турция. В срещата взеха участие 4 ученици от 8 (Лилия Славчева, Стефани Илиева) и 9 клас (Лилия Шопова, Цветосвята Петрова) и 2 ръководители (Йоана Константинова и Петя Димитрова). Учениците бяха настанени в приемни семейства, както и при първата среща по проекта, която се състоя в България.

Своите впечатления споделя госпожа Йоана Константинова: „След като всички партньори се представиха пред местното училище, бяхме приветствани от кмета на общината в Расейняй. Учениците участваха в дискусии на тема „“ Не на насилието“ и разиграха сценки на различни видове тормоз в училище. Те участваха и в различни клубове- арт, спорт, драма, танци, като начини за справяне със стреса. Станахме част и от Деня на палачинката- 5 март, който се чества в цяла Литва. Хората се обличат в костюми и маски и танцуват, за да прогонят зимата и да приветстват идващата пролет. Заедно отпразнувахме и световния ден на жената-8 март, с прощална вечеря за всички участници в проекта, на която тържествено получихме сертификати за участие. Посетихме столицата Вилнюс, както и втория по големина град Каунас; Интерактивния Център за гражданско образование, където чрез помощта на таблети, с които се разчитаха кодове, всеки се запозна с различни етапи от историята на Литва; Зоологическия музей, Музея на войната; Замъкът на Остров Тракай, Интерактивното шоу „Градът на роботите“ и т.н.
Въпреки студеното време, срещата беше изпълнена с много топли емоции. Имахме възможността да посетим и Лондон и тъй като учениците са участници и в програмата за Училища посланици на ЕП, не пропуснаха възможността да вземат интервюта за ЕС и Брекзит от англичани, както и от представители на много други националности- Япония, Испания, Америка, Турция. Някои от тях бяха много добре запознати с Европейския съюзи предстоящото излизане на Великобритания, макар не всички да са членове, докато други знаеха много малко за историята и страните членки на ЕС.“

 Следващoто работно посещение по проекта ще се проведе в Испанския град Лерена 5-11 май 2019г. Срещата е в изпълнение на проект „Be Buddy NOT Bully“( 2018-1-RO01-KA229-049618_04) по Програма Еразъм +, финансиран с подкрепата на Европейската комисия.