26 СЕПТЕМВРИ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ

С интересни и интерактивни дейности учениците от СУ “Иван Вазов” отбелязаха  поредното издание на Европейския ден на езиците. 26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

Учениците изиграха играта Where am I? . Играта включва 20 изображения от цяла Европа. Целта е да се позна в коя дъжава е направена снимката. Виртуална лупа дава възможност да се промени мащаба на картината и да се разгледат подробно детайли.

В Европа има богатство от езици – над 200 европейски и много други езици, говорими от хора с чуждестранен произход. Това е важен ресурс, който трябва да бъде разпознат, използван и ценен.

Изучаването на езици е от полза както за младите, така и за възрастните – човек никога не е твърде стар, за да научи език и да се наслади на възможностите, които се отварят пред него. Дори ако знаете само няколко думи от езика на страната, която посещавате, например за почивка, ще ви е много по-лесно да създадете нови приятелства и контакти.

Ученето на чужди езици ни помага да се разбираме по-добре и да преодолеем културните си различия.

Официален сайт: https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/bg-BG/Default.aspx