От 27 до 31 май 2019г. СУ „Иван Вазов“  беше домакин на партньорите по проект BEST- /Better Education for Students and Teachers / „По- добро обучение за ученици и учители“

СУ „Иван Вазов“ е координатор на проекта, в който участват и четири училища от Хърватска, Румъния, Полша и Турция.

В срещата участваха 8 чуждестранни учители и 16 чуждестранни ученици, 4 български учители и 16 български ученици. Също така повече от 100 местни ученици и 30 учители участваха в различни дейности. Участниците посетиха образователни институции в Мездра, София и Враца. В развлекателен парк Леденика всички заедно проведоха образователна игра за запознаване и изгледаха шоуто „Звук и светлина“. Посетиха Враца Софтуерно Общество и се запознаха с мисията на иновативната неправителствена организация да изгради ИТ общност в региона. НПО Компанията представи своите резултати за последните 4 години: развитие на софтуерната индустрия във Враца чрез организиране на интересни информационни събития и курсове по програмиране, дигитален маркетинг и др. Посетен беше и Археологически комплекс „ Калето“; и Националния Природонаучен Музей. Възпитаниците на детска градина „Детелина“, гр. Мездра представиха артистични танци и приветстваха гостите.
Друго интересно посещение беше в интерактивния детски център ТехноМаджикЛанд, София. Основната цел на центъра е да направи технологиите на бъдещето разпознаваеми за бъдещите си потребители и творци – децата. Учениците (и учителите) откриха интерактивни и познавателни експонати, демонстрационни пространства и лаборатории / зали за работилници в областта на науката и технологиите. Накрая се състоя демонстрация на статично електричество
Гостите взеха участие в Официалния учителски съвет на СУ „Иван Вазов“ и се срещнаха с кмета Генади Събков в сградата на общината. В сряда вечер в салона на НЧ „Просвета 1925“ родители и ученици подготвиха кулинарна вечер с традиционни български ястия, много танци и добро настроение. Фолклорно изпълнение за поздрав изтанцуваха талантливите възпитаници на мездренския фолклорен ансамбъл.
В последния ден на посещението гостите взеха участие в редовни часове и представиха своите държави на ученици от пети, осми и девети класове. Последва посещение на Черепишкия манастир; скалните образувания Ритлите и паметника Дядо Йоцо, където бяха раздадени сертификатите за участие. В петъчната вечер българският фолклор беше представен чрез зрелищен спектакъл по повод 50 години Детски фолклорен ансамбъл „Мездренче“. В допълнение към официалните срещи, в главната зала на училището-домакин се проведоха и две работни срещи. Чрез интерактивни методи участниците представиха своите училища, градове, държави и образователни системи. Учениците и учителите участваха в eTwinning записите и демонстрираха най-новите интернет приложения и уебсайтове. Разгледани бяха някои полезни уеб сайтове и приложения: (HP Reveal, Google Classroom, Shazam, Localingua и др.) Пълният списък е публикуван на официалната страница на проекта eTwinning. Учениците заедно създадоха общи документи с Paddlet, google documents, AnswerGarden, Tricider, meetingwords.com и др.

Следващата работна среща по проекта ще се проведе в Ушак, Турция през месец октомври 2019г.