Общински вестник „Мездра XXI век“, Мирослав Гетов:

100 години гимназиално образование в Мездра чества Средно училище „Иван Вазов“
В навечерието на деня на Св. равноапостолни и славянобългарски просветители Кирил и Методий – 11 май, най-голямото учебно заведение в община Мездра – Средно училище „Иван Вазов“, чества 100 години гимназиалното образование в гр. Мездра.
Сред гостите на събитието бяха служебният министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов, кметът на общината Иван Аспарухов, кметът на побратимения с Мездра украински град Коното́п Артeм Семенихин, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, началникът на Регионално управление на образованието – Враца Лорета Колева, бивши директори, учители и възпитаници на мездренската гимназия.
По време на тържеството Врачанският митрополит Григорий, в съслужение със свещеници от Врачанската св. митрополия, освети ново знаме на училището. Официално беше открит кабинет „Природни науки“, обзаведен със съвременно оборудване.
По повод вековния юбилей на гимназиалното образование в Мездра СУ „Иван Вазов“ беше удостоено от Министерство на образованието и науката (МОН) с почетния знак на МОН. Просветният министър връчи отличието на директора на учебното заведение Мариела Горанова.
От своя страна училището юбиляр награди с грамоти и плакети десетки изявени ученици в областта на науката, изкуството и спорта, както и заслужили преподаватели.
Приветствия към присъстващите на тържеството отправиха проф. д-р Сашо Пенов и Мариела Горанова.
Кулминацията на честването беше тържественият концерт-спектакъл „Силата на нашите корени“, който се състоя в Дома на железничаря. По случай кръглата годишнина учебното заведение получи от ръководството на Община Мездра почетен знак, плакет и поздравителен адрес. Поздравителни адреси изпратиха също сродни учебни заведения, институции и партньорски организации.
„Вековният юбилей на гимназиалното образование в нашия град е сериозен повод за удовлетворение, заслужена гордост и равносметка, пише в поздравителния адрес до СУ „Иван Вазов“ от кмета Иван Аспарухов. Вие и вашите предшественици сте изминали дълъг и нелек път, за да се утвърди мездренската гимназия като едно от най-авторитетните средни учебни заведения в образователната система не само на област Враца, но и на цялата страна. Поколения деца и младежи са получили основата на своето образование и възпитание във Вашето училище, продължили са обучението си в родни или чуждестранни университети, за да станат, в крайна сметка, достойни граждани на Република България.“
 
Статия в MediaNews