ВТОРА СРЕЩА ПО НП „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

В периода 11.04.24г.- 13.04.24г.  шест  ученици от СУ „ Иван Вазов“- Мездра, под ръководството на г-жа Лилия Петрова и Борислава Иванчева,  се включиха в  мобилност по НП „Иновации в действие“ в ПГ „ Проф. Асен Златаров“ гр. Видин. Там се срещнаха със свои колеги и съученици от Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“- Варна, Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“- Шумен. 

В първия  ден учителите се запознаха с училището и екипа на ПГ „Проф. Асен Златаров“ . Представена бе  изпълнената им иновация- начало, развитие, проблеми.

Учениците участваха в час по ЦУР, където по групи дискутираха различни проблеми, свързани с ежедневието и живота им.  В края на работния ден представиха и защитиха проектите си.

През  втория ден, разделени на групи, участниците присъстваха на открити уроци. Много голям интерес предизвикаха иновативните  уроци  по методиката Ескейп рум: „Приключения в света на Ренесанса“ и „ Най-ценният ресурс“. Уроците са  комбинирани между английски език, биология, химия, история, физика, литература.  Учениците се пренасят виртуално в онлайн стая със загадки. Те трябва да се запознаят с нагледни материали, кръстословици, видеоматериали, свързани със замърсяването на околната среда, влиянието на човека върху природата и биоразнообразието, влязоха в ролята на лаборанти. Децата не получават никаква информация, те трябва да се справят сами и да намерят начин да избягат от „стаята“.  В края на часа имаше и отбор победител, който получи награди.

Комуникации и умения за учене ни показаха учениците от 10 и 8  клас, които представиха своите планове за развитие пред съучениците си и гостите и умело защитиха своите намерения за развитие.

Като част от мобилността бе посещение на основите забележителности на Видин. Учениците с интерес разгледаха:  крепостта „Баба Вида“ , Синагогата , която е културен център „Жул Паскин“, Катедралa „Свети вмчк  Димитър Солунски”, Храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, Джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу, Храм „Св. Петка”, Исторически музей „Конака“, Турската поща, Драматичен театър „Вида“ и др.

 По време на тридневната визита  се обмениха много добри практики между училищата, за които основен приоритет е иновативното образование. Направиха  се планове за бъдещо сътрудничество и партньорство.

Текст : Лилия Петрова