В СЪРЦЕТО НА ЕВРОПА. НА УЧИЛИЩЕ В БРЮКСЕЛ.

От 26.01.2024г. до 03.02.2024г. десет ученици от СУ „Иван Вазов“- Мездра под ръководството на г-жа Лилия Петрова и г-жа Борислава Иванчева посетиха гр. Брюксел, Белгия ,  по проект  KA1 “School Education” N: 2023-1-BG01-KA121-SCH-000112514

Екипът посети средно училище  Antheneum, където  участва в обучение на тема: „Safety on the Net, Media Literacy, and Social Media“.

В началото учениците имаха възможност да играят игри, за да научат имената на другите участници- домакините от Белгия и ученици от Австрия.

Всяка група представи своята държава, училище и визитки. Участниците бяха разделени на работни групи за предстоящите дейности.

Следобедната програма беше пешеходна обиколка из центъра на Брюксел, по време на която белгийските ученици разказваха за любимите си места като Кралския дворец, парка Брюксел или Кметството и много други.

В следващите дни участвахме в семинари за Европейския съюз, мобилна журналистика, създаване на влогове,  работа с приложението „CapCut“ и др. Интерес предизвикаха българските народни танци и нашият екип проведе Workshop,  в който всички участници  се научиха да играят Право хоро.

По време на престоя участниците посетиха Парламентариума- посетителския център на ЕС,  Дома на европейската история, Кралския музей на естествени науки, Музей на какаото и шоколада, Атониума, Музея на дизайна,  Националната базилика на Свещеното сърце,  панорамния площад на Конституцията, Галерия „Сен Юбер“, катедралата “Свети Михаил и Света Гудула“, статуята Манекен Пис и много други исторически и културни забележителности.

С  екскурзията в гр. Брюж – Северната Венеция, ние  станахме част от една много стара приказка. Разходката с лодка по каналите на Брюж остави в нас романтични и незабравими впечатления.

Креативното мислене и предприемаческите умения на учениците се проявиха в различни игри, уъркшопове, видеа и  създаването на Влогове.

Целта на проекта е да фокусира обучението върху личностното развитие на учениците с приоритет придобиване на практически умения и знания, предприемаческо мислене и добро владеене на чужди езици.

След завръщането си участниците в проекта имат за задача да  запознаят   учениците  от училището с  преживяванията си в  Брюксел и да изготвят брошура със забележителностите, които са посетили.

Текст: Лилия Петрова