ГРАДСКО ШАХМАТНО ПЪРВЕНСТВО

Четирима ученици от СУ “Иван Вазов” взеха участе в проведеното на 16 май 2022 г. ГИП (градско индивидуално първенство) за ученици по класически реален шахмат в  шахматен клуб “Локомотив” – Мездра. 

Състезателите бяха разделени в две групи, като се играеше всеки срещу всеки. Първите трима от двете групи сформираха финална шестица. Те също играха всеки срещу всеки, като не се зачитаха резултатите от предварителните групи.

Участници от СУ “Иван Вазов”: Константин Павлов, 5.а клас; Златин Христов, 5.а клас; Светослав Димитров, 5.а клас и Александър Цветков, 6.а клас.  Училищният отбор беше ръководен от господин Данаил Димитров. Съдия на турнира: Тошко Кирков.

Светослав Димитров се класира за финал и след оспорвани срещи завърши на четвърто място в крайното класиране. Той ще получи поощрителна награда от община Мездра. 

За всички участници в шахматния празник бяха осигурени грамоти, тематични ключодържатели, книгоразделители, лакомства и минерална вода. 

Шахмат от Уикипедия:

Думата шах идва от персийски и означава император.

Съществуват много легенди, теории и схващания за произхода на играта, като за нейна родина най-често се споменават Индия, Персия и дори Китай. Точна дата не може да бъде определена, но предположенията са за периода от 3 до 6 век. Най-вероятен е индийският произход, като производна на играта шатрандж. С различните свойства (движения на фигурите и с тяхното разположение), играта е отразявала състава и свойствата на тогавашната индийска войска, образувана от четири части: слонове, бойни кули, коне и пехотинци. От Индия той се разпространява и в Персия. След завладяването на последната от арабите, те я пренасят в Европа – най-напред в южните области на Испания, която тогава е част от Арабския халифат.Около 1200 г. правилата на шатранджа започват да бъдат видоизменени в Южна Европа и около 1475 г. няколко основни промени оформят играта такава, каквато е позната днес. Тези съвременни правила за основните ходове са възприети в Италия и Испания. Пешките получават правото да напреднат с две полета при първия им ход, докато офицерите и дамите придобиват съвременните си способности. Дамата заменя по-ранната шахматна фигура „везир“ към края на 10 век, и до 15 век става най-силната фигура.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B0%D1%82#%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F