ДА БЪДЕМ ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ И СТОПАНИ

През месец март 2022 г. в град Мездра се проведе благотворителна инициатива в подкрепа на организацията “В помощ на животните в Мездра” (Animal Help Mezdra). Ученическият парламент към СУ “Иван Вазов” – Мездра се присъедини към кампанията и организира редица дейности за популяризиране на отговорността към домашните любимци и проблема с бездомните кучета. 

Информационен щанд и образователни брошури

На входа на училището беше подреден щанд с тематична литература и брошури. Йоана Константинова от 12. а клас изработи брошура “Как да бъдем добри приятели и стопани?”, в която по атрактивен начин се разказва за: 

  • Правата на кучетата;
  • Какво иска да каже кучето?;
  • Забавни рекорди;
  • Страх ме е от кучета? (съвети и препоръки);
  • Препоръчителни филми.

  Учениците се запознаха с дейността на Animal Help Mezdra и разгледаха Facebook страницата на организацията. https://www.facebook.com/AnimalHelpMezdra като изгледаха част от клипчетата и снимките. В приюта в село Долна Кремена доброволци отглеждат над 140 изоставени кучета, които ежедневно се нуждаят от храна и медицински грижи. 

Доброволци на щанда бяха: Лора Иванова, 10.б клас; Йоана Константинова, 12.а клас; Славена Стоянова и Наталия Петкова, 12.б клас.

Презентация и беседа с ученици 1- 4 клас 

В актовата зала бяха поканени  учениците от начален етап, където беше представена презентация “Да опознаем кучетата”, изготвена от Йоана Константинова от 12.а клас. Заедно със Славена Стоянова от 12.б клас, двете абитуриентки разказаха интересни факти и съвети за игри с кучетата. Представена беше историята на столичното куче “без билет” Корки, което се вози в градския транспорт и откъс от филма “Куче в чекмедже”. Проведе се дискусия, в която се включиха с ентусиазъм всички присъстващи. Учениците разказаха лични истории и преживявания с техните домашни любимци, но и истории за изоставени и пострадали кучета. Всички се обединиха около тезата, че и децата, но и възрастните трябва да се отнасят с отговорност към своите домашни любимци. 

Благотворителна томбола

Учениците, които направиха дарение от минимум един лев, взеха участие в благотворителна томбола с награди: два ваучера за кино x 2 места, предоставени от Кино Royal Мездра http://www.kinoroyal.bg/ и ръчно изработени сувенири от Виолина Минковска и Йована Василева от 12.б клас. 

Участниците в томболата събраха 450лв., които бяха предадени на Animal Help Mezdra.  В инициативата се включиха 210 ученици, учители и помощен персонал (хигиенисти, охрана, медицинско лице и др.)

Печелившите ученици бяха изтеглени в присъствието на 9.а клас и учителите Василка Коловска, Цветанка Маринова и Петя Антонова. Имената бяха обявени по училищната радиостанция от Силвия Йолова, 12.б клас. Наградите връчи заместник-директора Цветанка Найденова. 

Победителите от благотворителната томбола са: 

– ваучер за кино Royal, 2 места- Надин Кръстева, 8.б клас; 
– ваучер за кино Royal, 2 места- Бетрис Андреева, 3.а клас;
– сувенир яйце, пиленце- Пламена Пламенова, 2.а клас;
– сувенир яйце, лапи- Каролина Иванова, 5.а клас;
– сувенир камъче, жълто куче- Евита Петрова, 12.б клас;
– сувенир камъче, синьо куче- Данимир Василев, 3.а клас.

Гласуване с гранули и виртуално осиновяване на Тропчо и Козле

СУ “Иван Вазов” – Мездра се включи във Виртуалния проект за осиновяване на Animal Help Mezdra. Проведе се гласуване, в което се избираше между пет от обитателите на приюта за бездомни кучета в село Долна Кремена. В пет купички със снимки на кучета, учениците можеха да гласуват като пускаха гранули за техния фаворит. Резултатите след оспорваната надпревара са:

  • Тропчо, 50 гранули; 
  • Козле, 49 гранули; 
  • Вълчо, 25 гранули; 
  • Грози, 11 гранули; 
  • Мишка, 10 гранули.

Със събраните пари от благотворителната томбола, учениците ще осиновят виртуално за една година Тропчо и Козле. (храна и медицински грижи)

Ето и забавната история на Козле: “Хора, казвам се Козле, Козленце, Козел и всички произтичащи от коза. Истината е, че мама и тати твърдят, че от бебе приличам на малко козле, както във физиономията и зъбките, така и в походката и стойката ми. Иначе съм куче…момиченце!  
Кастрирана съм и съм на 3 годинки. Обичам да тичам, чувам, когато ми изнася, весела, енергична съм и ооооообииииичам да ме галят!”

И историята на Тропчо: „Здравейте, хора. Казвам се Тропчо и съм на 4 години. Преди 4 години се загубих в парка в Мездра. Търсех моята мама, но така и не я открих. Тогава срещнах една какичка, която разхождаше нейното куче. Приближих се плахо към нея, а тя започна да ми говори и да ми се радва. Зарадвах се и реших да се поразходя с тях. Така и така нямаше къде да отида. Разходихме се и в един момент се озовах пред нейната къща. Спрях се, поогледах се. Мислех, че тя ще си влезе и ще затвори портата пред мен, но не – тя ме покани в тях. Даде ми да ям, даде ми водичка, игра си с мен. След това ме заведоха в приюта. Там имам много приятели, имам винаги храна, вода и подслон, но си мечтая за дом. Истински дом. И хора, които да ме обичат много.“

Ученическият парламент към СУ “Иван Вазов” – Мездра благодари на всички, които се включиха в благотворителната кампания! 

Мисли добро, прави добро и ще получиш добро!

http://medianews.bg/bg/a/uchenitsi-ot-mezdra-osinovikha-virtualno-dve-kucheta-ot-priyuta-na-animal-help-mezdra

https://bnr.bg/vidin/post/101633849/uchenici-ot-su-ivan-vazov-mezdra-osinoviha-virtualno-bezdomni-jivotni

От сайта на Animal Help Mezdra: 

Какво представлява виртуалното осиновяване и как можете да станете Виртуален осиновител?

Първо избирате кого да „осиновите“. От снимките можете да изберете животно, за което бихте искали да участвате в разходите за неговото отглеждане, лечение и др.

Месечните разходи за грижи за куче или друго животно са много по – високи, отколкото могат да бъдат покрити от „такса“ на виртуалното осиновяване, поради това ние сме сложили минимална сума от 25 лева.

След като си изберете животинче, може да се свържете с нас тук.

Осиновяването е в сила докато вашия подопечен не намери постоянен дом. Ако едно животно не е вече на разположение за виртуално осиновяване, вие ще имате избор да спрете процедурата или можете да изберете друго животно. Ние ще сме много щастливи от това!

„Осиновете“ сам или с някого.

Фактически може да осиновите животно заедно, когато комбинирате усилията си с колеги, съученици, съседи или приятели (например в училище, клас и т.н. или фирма). Към фирмите има възможност за допълнителна форма за реклама!

И разбира се, ако е възможно на практика да „осиновите“ повече от едно животно, молим, направете го! Това ще е чудесно!

Въпреки че ние неуморно ще продължаваме да търсим любящ дом за тези животни, се опасяваме и знаем от опит, че това може да отнеме дълго време. Ако намерим истински дом, ВИРТУАЛНИЯТ ОСИНОВИТЕЛ ще бъде информиран пръв за щастливия изход на случката и той ще може да избере дали да спонсорира друго куче/коте по негов избор или да се оттегли.

И накрая…

Присъединете се към нашия ВИРТУАЛЕН ПРОЕКТ ЗА ОСИНОВЯВАНЕ, така ще спасите живот и ще ни насърчите да продължим нашата безкрайна работа, която държим да отбележим, е доброволна и неплатена.“

Интернет адрес на Animal Help Mezdra