ДЕСЕТ ДНИ ВЪВ ВИЕНА

Десет дни, изпълнени с нови преживявания и хубави емоции, десет дни на неспирно обикаляне из най-прекрасните кътчета на една от най-красивите столици в Европа, десет дни на нови запознанства, нови знания, нови хоризонти. Това бяха десетте дни, в които учениците от СУ “Иван Вазов“, придружени от учителите Г. Маринова и С.Мишовска, осъществиха мобилността по програма Еразъм+, Проект №2023-1-BG01-KA121-SCH-000112514.

Участниците посетиха виенското училище „BRGORG 15“, представиха себе си и нашата държава пред съучениците си от Белгия и Австрия. Разказаха им за традицията „Баба Марта“ и заедно плетоха мартенички. После се впуснаха във вълнуваща изследователска експедиция из забележителностите на Виена.

Те научиха кои са най-сигурните социални медии, как да променят настройките на акаунтите си, така че да са максимално защитени, какво би могло да се случи със снимките, които качват онлайн. И това съвсем не е всичко: влязоха в националната телевизия на Австрия “ORF” https://orf.at/ и се докоснаха до студията, където се заснемат новинарските емисии и актуалните предавания. Насладиха се и на невероятния Дворец Шьонбрун и Великденския базар, пълен с най-чудни ръчно изработени изделия.

Студенти и преподаватели от Университет „FH Campus Wien“, най-големия университет за приложни науки във Виена, обясниха и показаха нагледно колко е лесно да бъде хакната „слаба“ парола или да бъдат изтеглени данни от мобилно устройство. Обясниха колко е важно да бъдем внимателни в интернет и кои приложения не защитават достатъчно добре личните ни данни и информацията, която споделяме.

Професионалният фотограф Каролине Естрада разкри пред учениците тайните на перфектната снимка, как да постигнат професионален вид на снимките си в социалните медии и още тънкости и съвети. Всеки се докосна до професионална фотографска техника, снима и беше модел. А следобедът беше пълен с адреналин в увеселителния парк „Пратер“.

Единствения дъждовен следобед участниците прекараха по възможно най-добрия начин – в компанията на българските студенти от сдружението „Societas Bulgarica“ https://www.societasbulgarica.org/, което обединява българите във Виена. Студентите споделиха ценна информация, разказаха за живота във Виена, пътя, по който са преминали дотук и бъдещите си планове, а учениците задаваха любопитни въпроси и слушаха с интерес.

В двореца Белведере участниците се срещнаха с богатото минало на Австрия, след това посетиха най-известния пазар във Виена – Нашмаркт, а следобеда на същия ден прекараха в създаване на профили на проекта в пет социални медии (Snapchat, Instagram, Facebook, Pinterest, TikTok) и публикуване на преживяванията от изминалата седмица.

Край река Дунав участниците се срещнаха с екипажа на луксозния български круизен кораб „Адора“, на чийто борд бяха любезно поканени да се качат от капитана. Последва незабравима среща с миналото и настоящето в Природоисторическия музей във Виена, един от най-големите и интересни музеи в Европа. Денят и мобилността завършиха с парче шоколадова торта в известната сладкарница „Сахер“.

Автор: Галина Маринова

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.