ДОБРИТЕ ДЕЛА ВДЪХНОВЯВАТ

На 08.11.2023г. ученици от 10. а и 11.а клас, част от които са младши посланици на Европейския парламент, посетиха Лясковския манастир „Св. Св. Петър и Павел“ като част от Националната програма „България-образователни маршрути“, Маршрут 3. Там бяха посрещнати от Анастасия–служителка в храма. Забелязвайки интереса на учениците към манастира, Ани започна своята увлекателна беседа за девическия манастир.

Точното време, в което той е бил построен не е известно. Приблизителното му датиране е в следствие от косвени източници на информация. Най-вероятно манастирът е създаден през първите десетилетия на Второто българско царство, от династията на Асен и Петър. Поради липсата на точни сведения относно създаването и ранното му съществуване, устно разказаните истории, които преобладават сред източниците на информация за него са станали причина за разпространението на легенди.

Споделяйки своите лични преживявания, Ани обясни, че манастирът се нуждае от постоянна поддръжка и особено ценна е физическата помощ, защото монахините в манастира са две възрасти жени. Тя поясни, че физическите задачи включват цепене на дърва за отопление, грижа за малкото стопанство, почистване на двора и внасяне на големи саксии с цветя в помещенията на храма за зимата, за да бъдат предпазени от студа и напролет отново да красят двора на манастира и др.

Служителката в храма подчерта, че монашеските общности имат ограничени ресурси и често се нуждаят от допълнителна помощ от външни лица. Тя призова учениците, когато имат възможност и желание да попитат и да помогнат на такива манастири. Тази вид помощ би била много по-ценна от финансова подкрепа.

След увлекателна беседа, учениците се почувстваха вдъхновени и мотивирани да помагат на девическите манастири като предлагат своето време и усилия.

На другия ден, вдъхновени и окрилени от идеята да бъдат полезни с труда си, се отправиха към манастира. Всички се захванаха за работа и голямо количество дърва бе пренесено от единия край на двора до помещенията на монахините. Учениците прибраха големите саксии с цветя в помещенията на манастира, където е било първото богословско училище.

Момчетата помогнаха за направата на преграда в малкото стопанство на манастира, за да са на топло кокошките и пуйките през зимата.

След сериозната дейност с гребла, метли и лопати, дворът светна. Много чували със суха шума и борови иглички бяха напълнени и пренесени до мястото за наторяване.

Учениците бяха доволни от постигнатото, а леля Анастасия беше възхитена. Тя поздрави ги като им пожела да са здрави и винаги да правят добро и добро ще им се връща.

Текст: Лилия Петрова