ДОБРОТАТА БЛАГОСЛАВЯ И ТОЗИ, КОЙТО Я ПОЛУЧАВА И ТОЗИ, КОЙТО Я ДАВА

Напред… по пътя към успеха!

Преслава Георгиева, от 12. б клас – профил „Хуманитарен“, с преподавател по БЕЛ Велислава Вълева,  спечели одобрението на комисията в конкурса „Работилница за репортери 2021 – Поглед към доброто“.  Успешното  справяне и с второто предизвикателство в този конкурс, дава възможност тя да продължи напред.

Целият училищен екип й пожелава успех!

Линк към страницата на конкурса

„Работилница за репортери 2021 – Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел

103 са участниците, които са приети да се включат в същинската част на конкурса-обучение „Работилница за репортери 2021 – Поглед към доброто“. Те са възпитаници на над 50 средни училища, в 30 общини от цяла България.

Медийни партньори на конкурса са: 
NOVAБНТBulgaria ON AIRБНРДарик радио, Радио FM+uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station 

Повече за проекта „Работилница за репортери”:

„Работилница за репортери” е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от портала за новини Espressonews.bg. Основните цели на проекта са: да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

Добротата благославя и този, който я получава и този, който я дава

Животът е книга, в която главни действащи лица сме ние – хората. От нас зависи дали съществуването ни тук, на земята, ще премине като драма или неповторим роман, чийто автор и главен герой сме самите ние. Всички имаме посока в живота. Стремим се да постигнем мечтите си. Понякога се хвърляме в дълбокото заради нещо важно за нас. Обичаме и биваме обичани. И често забравяме едно от най-красивите човешки качества – добротата.

Днешният свят е многообразен, пъстър, отворен. Какви да бъдем в този свят, зависи единствено от нас, от волята ни да осъществим себе си. И ако искаме да направим някого по-добър и по-щастлив, първо трябва да започнем от себе си.
Всеки човек носи в себе си зрънцето на доброто, което крепи света и ни кара да се чувстваме живи. При някои от нас това зрънце е покълнало и станало дърво, което храни с плодовете си околните. При други, добротата е забутана в някое прашно кътче на душата, забравена и сметната за ненужна. Раждаме се добри и суровостта на живота понякога успява да прогони доброто от нас. Но единствено от нас зависи дали през вратата на сърцето си ще пуснем бурите или топлите лъчи на слънцето.

В съвременния свят, изпълнен с негативност, злоба, насилие мнозина смятат, че добрият човек не може да оцелее. Но това е въпрос на личен избор. Когато търсим доброто и се стремим към него, със сигурност ще го намерим. Може би и то нас ще намери. Трябва да се радваме на малките неща, които срещаме в ежедневието си – песента на птиците, красивото цвете, събуждащият се ден… Тези красиви мигове ни помагат да се докоснем до стойностните неща в живота. Още в Древността са смятали, че красивото е добро и доброто е красиво.

Ние се нуждаем от добротата. Тя никога не е напразна, защото благославя този, който я получава, но не по-малко и този, който я дава. Връзката ни с добри хора ни отваря очите към доброто, а то е винаги до нас, само да успеем да го видим. Но, за да „видим“ доброто трябва да имаме душа, отворена към хората и света.

Носим светлинката добро в себе си и трябва да надзърнем по-дълбоко в душата, за да я намерим, да я раздаваме и тя да стане това, без което не можем. Защото светът около нас, дори и понякога лош, не трябва да ни влияе. Човекът е този, който има силата да преобрази света, да върви по пътя към доброто, а когато няма път – да го създаде сам.