ДО ОГНИЩЕТО НА БАБА ИЛИЙЦА

Ученици от 9. а клас и 10. б клас, членове на  клуб „ Европа в училище“ на СУ „Иван Вазов“ с ръководител Лилия Петрова и г-н Данаил Димитров- учител по история и цивилизации, посетиха на 02.12.2022 г. къщата музей на баба Илийца в с. Челопек. Събитието е част от дейностите на училището във връзка със стогодишния юбилей, който предстои. 

  Домакините, облечени в автентични народни носии, ни посрещнаха по стар български обичай. В уютна и задушевна атмосфера,  под звуците на   пращящите в камината дърва, уредничката на музея  ни запозна с  интересни факти от живота и родословието на баба Илийца. Тя разказа как Иван Вазов, решен да посети лобното място на Христо Ботев и минавайки през Черепишкия манастир, спира да отдъхне в кръчмата на Челопек и там чува разкази за подвизите на Ботевата чета. Вдъхновен от тези разкази и красивата природа, Вазов пише „Една българка“.

След беседата учениците се пренесоха в бита на нашите предци. Под ръководството на бабите  имаха възможността да се докоснат до някогашните уреди и инструменти, с които се е работело в миналото.

Сформирани бяха работилници по тъкачество, предачество, плетачество и месене на хляб.  Учениците  работиха на дарак и чекрък, плетоха чорапи, намотаваха прежда,  предоха с вретено, тъкаха губери на стан, месиха хляб. Запознаха се с изработената от дряново дърво качамилка – уред, с който някога нашите баби са бъркали качамака – едно от най-често сервираните на трапезата им ястия, с „джуруляк“ – прародител на пасатора и много други предмети, някои от които с 200- годишна история.

 В края на вълнуващия урок  любезните домакини ги нагостиха с питка, обръщана на гьоз, домашно сирене, сладко от круши, ябълки и праскови, пуканки и чай от балкански билки.

  На тръгване домакините  подариха на учениците ръчно изработен  коледен сувенир от природни материали, който да украсява класната стая.

   Ние сме част от Европа и има много какво да и дадем.  В този час по родолюбие бе представен най-ценният урок  – да пазим и обичаме нашата родина и нейната история, да почитаме нейните герои и да разнасяме славата и до всяко кътче на света, до което се докоснем.

  Текст : Лилия Петрова