ДО ХЪРВАТИЯ И ОБРАТНО

Ученици и учители от СУ „Иван Вазов“ – Мездра бяха на петдневна визита в Хърватия (12-18.10.2022 г.) „О.Н.Л.А.Й.Н. – Нашата нова учебна иновативна мрежа за образование“ („O.N.L.I.N.E – Our New Learning Innovative Network for Education“). Проектът е финансиран по програмата на Европейския съюз за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа „Еразъм+“ 2021-2027 г. Заедно с партньорите ни от Португалия, Испания, Италия, Турция и Хърватия посетихме Национален парк Плитвице, който от 1979 г. е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Основна атракция на парка е каскадата на Плитвичките езера – 16 на брой, образувани от няколко карстови реки и свързани с каскади от впечатляващи водопади. Всички бяха удивени и очаровани от гледката, която изпълни не само очите, но и душите ни.

Вторият ден от визитата бе наситен с дейности, преживявания и емоции в гр. Дарувар в училището по Икономика и туризъм, което е координатор по проекта.

Част от дейностите бяха туристическа обиколка на Дарувар: посещение на Фото филм клуб Дарувар, изложба на Ева Фишер в музея. Учениците взеха участие в различни уъркшопове – игри за запознанство –„Разчупване на леда“, „Да научим повече за Хърватия“, а учителите Лилия Петрова и Силвана Мишовска представиха урок пред 10 клас на местното училище, посветен на България и стогодишнината от основаването на СУ „Иван Вазов“- Мездра.

„ Фотографията – миналото и днес“ бе основната тема на проекта. През погледа на ученици от различни държави, успяхме да се запознаем техните страни, училища, навици, ежедневен живот, веселия от миналото до наши дни. Презентациите бяха подготвени с много труд и усърдие и учениците ги представиха много вълнуващо и заинтригуваха всички.

Кулминацията на деня бе интернационалната вечер „Всички сме еднакви в многообразието“, посветена на Дни на Еразъм-2022, която се проведе в училището. Домакините поднесоха изненада като комплимент- популярна песен на езика на всяка от държавите. Вечерта продължи с изпълнение на традиционна песен или танц от всички участници. Деца и ученици от шестте държави бяха като едно голямо семейство.

Третият ден бе изпълнен с иновативни уроци и забавни уършопове, както за децата, така и за учителите.

Тъй като основната цел на проекта е развитие на цифровите умения, учениците посетиха и някои природни и културни забележителности в столицата Загреб и град Задар, известен с красивите пейзажи, живописното Адриатическо крайбрежие и прекрасния древен град. По този начин учениците затвърдиха компетенциите си за демократична култура.

Очакваме с нетърпение следващата среща в Турция през м. март.

Текст: Лилия Петрова

Статия в MediaNews http://medianews.bg/bg/a/uchenitsi-i-uchiteli-ot-su-ivan-vazov-v-mezdra-posetikha-khrvatiya-po-erazm