ИВАН ВАЗОВ ПО СВЕТА

От 19.02. 2023г. до 25.02.2023г. десет ученици от СУ „Иван Вазов“- Мездра под ръководството на г-жа Лилия Петрова и г-жа Борислава Иванчева посетиха гр. Ибиса, Балеарски острови, Испания по проект  KA1 “School Education” N: 2022-1-BG01-KA121-SCH-000062312.

 Екипът посети средно училище  “IES SA Blanca Dona”, където проведоха различни дейности.

  Българските ученици представиха красотата на България- природни забележителности и исторически места. Запознаха учениците с родния град и любимото училище, което тази година отбелязва своя стогодишен юбилей.  Разкриха красотата на българските традиции, чрез изработването на мартеници и представянето на народен танц. 

   В час по Арт изкуство учениците заедно правиха проект за значки за 8- ми март и картички с български народни мотиви.  В часовете по чужди езици, ИТ, социални дейности и ФВС заедно с учениците от местното училище, участниците по проекта показаха своите знания , умения за креативно и предприемаческо мислене. Със съчетание по художествена гимнастика, изпълнено от Калина Илиева, завършиха дейностите в училището.

По време на престоя участниците по проекта разгледаха културните и исторически забележителности в Ибиса и района- стария град на Ибиса  Dalt vila /световно културно наследство на ЮНЕСКО/, католическата църква в Сан Антонио, , монумента с макет на кораба на Христофор Колумб, Обсерваторията, реставрирана мелница и част от парк Puig des Molins Nekropolis,  Природен парк  Ses Salinas и др.

  Креативното мислене и предприемаческите умения на учениците се проявиха в различни игри, уъркшопове, видеа и  занимания.

Целта на проекта е да фокусира обучението върху личностното развитие на учениците с приоритет придобиване на практически умения и знания, предприемаческо мислене и добро владеене на чужди езици.

След завръщането си участниците в проекта имат за задача да  запознаят   учениците  от училището с  преживяванията си в Ибиса.

Текст: Лилия Петрова