МАГИЯТА НА ТУРЦИЯ

Проведе се поредна среща – мобилност за ученици и учители в град Назали, Турция в периода 28 – 31 март 2023 г.

Срещата е по проект „О.Н.Л.А.Й.Н.“ „Нашата нова учебна иновативна мрежа за образование“/ O.N.L.I.N.E- Our New Learning Innovative Network for Education, Еразъм+,  „Стратегически партньорства в отговор на ситуацията с COVID-19“, “Партньорства в областта на цифровото образование“. 

Партньори по проекта са България, Испания, Италия, Португалия, Турция и Хърватия. От СУ „Иван Вазов“ участие взеха учениците Мартин Кирилов, Патрисия Михова, Стефани Илиева и учителите Йоана Константинова, Василка Коловска и Данаил Димитров.

Домакин на мобилността беше Гимназията по социални науки в Назили/ Nazilli Social Science High School. Обучителната програма, която предложиха домакините беше динамична и иновативна. Основен акцент на мобилността: чрез методите на съвременните технологии да се създават и редактират ефектни видеоклипове и аудио-визуални материали. Подробно беше изучен методът “Зелен екран”/ Green screen и прорамата CapCut. Учениците имаха възложена задача да заснемат всички мероприятия и посетени обекти. 

Първи ден:
Посещението започна с пътуване до Къщата на Дева Мария/ The House of Virgin Mary, 9 км от Селчук/ Selçuk https://www.hzmeryemanaevi.com/en/. Католически поклонници ходят на поклонение в този параклис, основавайки се на убеждението, че Мария, майката на Исус, е била отведена там от Св. Йоан Богослов и е живяла там до Нейното Възнесение (според католическата доктрина) или Успение (според православната вяра). Светилището е получило няколко папски апостолски благословения и посещения от няколко папи, най-ранното поклонение идва от папа Лъв XIII през 1896 г., а последното е от Папа Бенедикт XVI през 2006 година. Участниците посетиха църквата и „стената на желанията“. Всеки написа върху хартия свое желание и го постави на стената.  Наблизо се намира и чешма, за която се вярва, че има чудотворна сила на изцеление и плодородие. Посетителите получиха и пилигримски сертификат за своето посещение. 

Следващата посетена забележителност е античният град Ефес/ Ephesus. https://ephesus.us/ Ефес е бил един от най-важните и древни гръцки градове в Мала Азия. В Античността е бил на самия бряг при устието на река Кючук Мендерес, която с времето запълва устието и градът вече не е на крайбрежието. Славата на Ефес се дължи в голяма степен на местния култ към източната богиня на плодородието, с времето отъждествена с гръцката богиня Артемида. Поклонението на богинята се извършва от незапомнени времена, но през първата половина на VI век пр.н.е. започва строителство на храм на Артемида, превърнал се в едно от седемте чудеса на античния свят. В Ефес се намира Библиотека на Целз, Агора, Одеон/ Малкият театър, Пританеон, Храм на Домициан , Големият театър и др.
От 2012 г. е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. (Комитета за световното наследство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура).
https://whc.unesco.org/en/list/1018

Ширинче / Şirince е градче на 8км от Селчук, и на 12км от Ефес. Намира се на върха на планина. На всички малки и тесни улици са разположени магазинчета за продаване на ръчно изработени продукти от всякакъв вид, плодови вина и зехтин. Интерес представлява Окото на Назар – така всъщност се наричат сините мъниста, които са изработени като очи. Смята се, че стъкленото око вижда цялата лошотия и е в състояние да я прогони. Смятало се е, че синеоките хора могат да урочасват и всички са бягали от тях. Само амулет с форма на око отблъсква негативната енергия, като се „взира“ директно към зложелателя. 

Кушадасъ/ Kuşadası е град разположен на брега на Егейско море и е атрактивна туристическа дестинация, посещавана от хиляди души годишно. Буквално преведено, името на града означава Птичият остров. Замъкът на „Гълъбовия остров” е малко укрепление извън градските стени на Кушадасъ. Днес островът е свързан чрез вълнолом със сушата. Островното укрепление се състои от външна крепостна стена и жилищно-отбранителна кула (донжон). Външното укрепление има две порти – Голяма и Малка, като и двете са разположени от южната страна на острова. 

Втори ден:
Церемония за посрещане в училището в Назили. Бяха изгледани предварително изготвени видео клипове на училищата участници. Домакините представиха богата културна програма, включваща автентични народни танци и музикална програма. 

Учениците взеха участие в обучение, ръководено от експерта в информационните технологии Камил Октай.  Запознаха се детайлно с видео редактора CapCut https://www.capcut.com/ и неограничените възможности, които предоставя. (редакция на текст, слоеве, аудио, филтри, интерактивност и др.)

Същевременно се проведе и среща, на която учителите разговаряха за цифрови ресурси, инструменти, образователни приложения и уеб сайтове. Модератор на срещата беше координаторът на училището домакин – Орхан Ердоган. Той сподели добри практики за изготвяне на постери, сайтове и информационни платформи. Изключителен интерес предизвикаха изготвените от домакините филмови постери. Известни актьори бяха заменени с учителите от мобилността, което породи усмивки и добро настроение. 

Любезните домакини организираха традиционна вечеря за своите гости. Чуждестранните ученици бяха заведени на лунапарк и вечеря. Учителите бяха поканени на гости в жилището на семейството на училищния координатор. Гостоприемството на домакините е пословично: имаше изобилие от традициони храни и музика. 

Трети ден:
Грънчарството в Каракасу/ Karacasu  https://www.naztic.org.tr/en/karacasu-comlegi/ е занаят, който продължава своето съществуване и се предава от баща на син. Произвеждат се съдове чрез ръчна изработка, като се използва червена пръст. Изработват се гювечета, стомни, подноси, вази, амфори, касички и др. Своето майсторство показа местен занаятчия, който изработи за няколко минути различни съдове. Участниците имаха възможност и сами да изработят глинени изделия. 

Следващият посетен обект е Афродисиас/ Aphrodisias https://www.aphrodisias.org/en/ – древен град, който се свързва с Афродита, гръцката богиня на любовта. Важни паметници са Храмът на Афродита, Театърът, Термите на Адриан, Агората, Базиликата и Стадионът. Посетителите се запознаха с Едиктът за максималните цени на Диоклециан( „Едикт относно продажната цена на стоките“ ) от 301 г. сл. н. е. Документът заклеймява монополистите и определя максимални цени и заплати за всички важни артикули и услуги. Интерес предизвика Музеят с неговата богата експозиция от статуи и артефакти. 

Организираният обяд в град Денизли/ Denizli отново доказа уникалните качества на турската кухня. В допълнение, домакините разказаха интересни факти за символа на града: петелът.

Най- голям интерес предизвика природният феномен Памуккале/ Pamukkale. https://whc.unesco.org/en/list/485   Преминава се през руините на древния град Хиераполис и се достига до бели скали. Водни струи, богати на минерални соли, падат от голяма височина и създават бели каскади, които се дължат на калциевия карбонат. Отдалече тази белоснежна маса създава илюзията за огромна памукова плантация или за замръзнал водопад. От високите скали се разкрива спираща дъха гледка към заобикалящите планини.

Обектът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Интернационалната вечеря се проведе в ресторант “Хангар”, който е собственост на местната община и се използва за представителни мероприятия. Помещението,  трансформиран жп хангар, се намира  в непосредствена близост до жп гарата на град Назили.
На голям екран бяха представени номинираните клипове на държавите участнички в проекта. Последва онлайн гласуване и бяха определени победители в различни категории. Връчени бяха статуетки за награди. Мартин Кирилов спечели наградата за най- добра мъжка роля. В своето видео той разказа за българския фолклорен обичай “кукери”. Наградата беше връчена от главния координатор на проекта – госпожа Романа Зелда от Хърватия. 

Четвърти ден:
В последния ден на мобилността се проведе финална среща в училището домакин. Дискутираха се последващи дейности по проекта и очаквани резултати. Учениците продължиха да дискутират темата за метода “Зелен екран”/ Green screen и прорамата CapCut. Дейностите се проведоха в специално изградено филмово студио, където се заснемат сцени и видеа на зелен фон. 

Учителите направиха опознавателна обиколка на училището и наблюдаваха как протича учебният процес. Всички класни стаи са оборудвани с интерактивни дисплеи. Учениците поставят мобилните си устройства в заключващо се шкафче на стената до учителското бюро и нямат достъп до тях през целия ден. Родителите са подкрепили това начинание. По този начин учениците се съсредоточават върху учебния материал, а в междучасието общуват помежду си. (играят на волейбол, шах и др.) Училището е оградено и има охрана. При необходимост родител да се свърже с детето си, може да позвъни на телефоните в училищната администрация. Изключително впечатление прави училищната библиотека,  където ежеседмично се провеждат часове по четене в спокойна атмосфера. Турската образователна система от години разполага с безплатна онлайн платформа с видео уроци, които са достъпни за ученици, учители и родители.

В края на посещението бяха разменени символични подаръци между участниците. Град Назили е известен с производството на сушени смокини. Домакините подариха на своите гости луксозни пакети от екзотичния плод.
Участниците получиха сертификати за участие и Europass сертификати. 

Участниците имаха възможност да посетят град Измир в Югозападна Турция, третият по големина в страната, с население  над 4 млн. души. Историческата часовникова кула е една от най-разпознаваемите забележителности в Измир. В непосредственна близост е Kemeraltı Çarşısı, историческа пазарна зона (базар). Беше посетена и къщата музей на Мустафа Кемал Ататюрк (1881 – 1938) в Измир. Ататюрк (баща на нацията) извежда Турция от мрака на феодализма и успява да изгради модерна държава. Той е живял в България година и половина през 1913-1914, където среща и любовта на живота си –  Димитрина Ковачева, втората дъщеря на генерал Стилиян Ковачев, бивш министър на войната.https://bulgarianhistory.org/kemal-ataturk-v-bulgaria/

Срещата е в изпълнение на проект „О.Н.Л.А.Й.Н.“ „Нашата нова учебна иновативна мрежа за образование“, O.N.L.I.N.E- Our New Learning Innovative Network for Education по Програма Еразъм+. 

Текст: МО Чужди езици, Василка Коловска

Източници:
https://bg.wikipedia.org
https://www.nasamnatam.com/grad/Shirinche.html
http://ald-bg.narod.ru/Galery/kusadasa/guvercin_adasi.htm
https://www.edna.bg/svobodno-vreme/kakvo-predstavliava-amuletyt-sys-sinio-oko-i-za-kakvo-sluzhi-4648454

Интернет сайтове:

https://erasmus-online-education.weebly.com/

https://twinspace.etwinning.net/128727/pages/page/1108799

Facebook: Our-New-Learning-Innovative-Network-for-Education-110802661070851/