МОБИЛНОСТ ЗА УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ПО ПРОЕКТ BEST В ТУРЦИЯ

Проведе се поредна среща – мобилност за ученици и учители в град Ушак, Турция в периода 13 – 18 октомври 2019 г.

Срещата е по проект Еразъм+ „BEST – По-добро обучение за ученици и учители“. Партньори по проекта са България, Румъния, Полша, Хърватска и Турция. От СУ „Иван Вазов“ участие взеха учениците Елизабета Цолова, Преслава Кръстева, Виктория Неновска, Бетина Ценова, Йоана Димитровска и учителите Василка Коловска и Лилия Петрова.

Всички ученици бяха настанени в турски семейства на свои връстници. Обучителната програма, която предложиха домакините беше динамична и иновативна.

Първи ден: Посещението започна с церемония за посрещане в Културен център „Ататюрк“.  Бяха изгледани презентации на училищата участници. Домакините представиха богата културна програма, включваща хорово изпълнение, народни танци и свирене на традиционен музикален инструмент. Учениците от страните домакини представиха народни танци и песни. Бях обсъдени общи тенденции и проблеми в сферата на образованието. На учениците бяха дадени различни видове пастели и беше изработено голямо платно с заглавието на нашия проект. Същевременно се проведе и среща, където учителите разговаряха за цифрови ресурси, инструменти, образователни приложения и уебсайтове, използвани в класните стаи в Турция.

Втори ден: Училището домакин показа интерактивните дъски, които има във всяка класна стая. Учениците бяха разделени по групи и изиграха игри на английски език. Беше проведена работилница за „водно рисуване“ по древната техника Ебру. Последва еднодневно пътуване до втория по дължина каньон в света. Посетена бе „обърнатата къща“, където мебели и електроуреди висяха от тавана. Участниците се насладиха на величествената гледка на Каньона от атрактивна стъклена платформа.

Трети ден: Всички учители и ученици посетиха музей за килими. Всеки желаещ имаше възможност да се докосне до древното изкуство и да разтълкува древните кодове на програмирането. Последва работилница за кодиране и роботика в Регионалния публичен център по заетост.

Четвърти ден: Пътуване до град Ескишехир. Посещение на „малката Венеция“ и разходка с лодка, посещение на музея на восъчните фигури, разходка в историческия център на града. Проведоха се експерименти в Научния и експериментален център Eskişehir, пътешествие на живо до Вселената, галактиките, звездите, земята и планетите в Планетариум Sabancı. Посещение на зоологическата градина и Дисниленд замък.

Пети ден: Учениците участваха в урок по математика. В последния ден на активност участниците получиха сертификати за участие и Europass сертификати. Мобилността завърши с прощална вечеря, на която родителите бяха приготвили традиционни ястия.

Срещата е в изпълнение на проект „BEST – По-добро обучение за ученици и учители“ (2018-1-BG01-KA229-047898_01) по Програма Еразъм+, финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

Текст: МО Чужди езици