МОБИЛНОСТ ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+ В ИТАЛИЯ

Двама преподаватели по английски език, Йоана Константинова и Галина Цветанова заедно с три ученички от 11 клас посетиха град Битонто в Италия като част от проекта ONLINE по програма Еразъм + за периода 18-25.05.2022 г. Това беше втората поред мобилност от общо общо пет, които се осъществяват в държавите участнички в проекта: Хърватска, Италия, Испания, Португалия, Турция. 

По време на посещението си в Италия учениците и учителите участваха в обучения на тема електронна търговия в училището партньор по проекта, запознаха се с робота Нао и научиха повече за начина, по който той се управлява и програмира. В последният ден учениците трябваше да направят уебсайт на електронен магазин, в който се продават характерни за всяка страна артикули. Нашите представители направиха сайт за продукти направени с емблематичното за България розово масло.

https://rosecosmeticsbg.altervista.org/

Участниците също имаха възможността да посетят редица забележителности в регион Апулия, югоизточна Италия: Осмоъгълният замъкът „Кастел дел Монте(световно наследство на ЮНЕСКО),“ ; Алберобело – градчето с белите къщички с островърхите шапки (световно наследство на ЮНЕСКО); белите градове Чистернино и Остуни; Полиняно а Маре – една от морските перли на южна Италия;  Матера – скалният град с 9000 години история. Не на последно място българите, заедно с представителите на останалите държави участнички прекараха един незабравим следобед в Бари – столицата на автономния регион Пулия. Всички посещения обогатиха участниците със знания за историята, културата и традициите на Южна Италия. Топлото отношение и горещият темперамент на домакините направи преживяването още по-вълнуващо и незабравимо. 

Следващата мобилност по проекта се планира за месец октомври в Хърватска.

Текст: МО Английски език, Галина Цветанова