НА УЧИЛИЩЕ В СИЦИЛИЯ

От 21.04.23г. до 28.04.23г. двадесет ученици от СУ „Иван Вазов“ – Мездра под ръководството на г-жа Поля Ангелова и г-жа Йоана Константинова посетиха остров Сицилия, Италия по проект KA1 “School Education” N: 2022-1-BG01-KA121-SCH-000062312. Проектът е фокусиран към личностното развитие на учениците с приоритет към придобиване на практически умения и знания, предприемаческо мислене, добро владеене на чужди езици, и развитие на дигиталните компетентности.

Екипът посети училище II.SS “Salvatore Pugliatti” Taormina (ME) и Associated School of Furci Siculo – Furci Siculo (ME)  където се проведоха различни дейности. Обучителната програма, която предложиха домакините беше динамична и иновативна. Българските ученици представиха красотата на България – природни и културни забележителности и исторически места. Запознаха учениците с родния град Мездра и любимото училище, което тази година отбелязва своя стогодишен юбилей. Заедно с учениците от местното училище, участниците по проекта показаха своите знания, умения за креативно и предприемаческо мислене. С помощта на местните ученици научиха основни италиански изрази, изработиха екскурзоводска програма за различни дестинации, направиха диалози и създадоха своето мечтано CV. Направиха подкаст, в който представят своята идея за успешен бизнес и заснеха видео, в което симулират интервю за работа. Креативното мислене и предприемаческите умения на учениците се проявиха в различни игри, уъркшопове, видеа и занимания. Учениците имаха възможността да се насладят на вкусната италианска храна, приготвена от учениците в училището. 

По време на престоя в Сицилия, учениците имаха възможност да обиколят няколко града и да се запознаят с техните забележителности, история и традиция.Катания е един от най-живописните градове в Сицилия. Пейзажът му е силно доминиран от най-високия действащ вулкан в Европа – Етна, една от най-големите природни забележителности в Катания. Участниците по проекта посетиха Пиаца дел Дуомо – това е главният площад на града, Катедралата Сант’Агата, Рибният пазар (La pescheria), Римският театър и Одеонът (Teatro Greco-Romano e Odeon di Catania), Римският амфитеатър (Anfiteatro romano di Catania) и Градина Белини (Giardino Bellini).

Таормина е сред най-популярните дестинации в Сицилия, заради чудесното си разположение с изглед към Йонийско море и вулкана Етна. Там участниците по проекта посетиха една от най-големите забележителности на града – Античният театър (Teatro Antico di Taormina), Пешеходната улица Корсо Умберто (Corso Umberto), Площад IX април (Piazza IX Aprile), Катедралата на Таормина (Duomo di Taormina) и Градините на вила Комунале (Villa Comunale di Taormina).

Месина е третият по големина град в Сицилия. Учениците имаха възможност да се насладят на красотата на Месина чрез обиколка с туристически автобус и да посетят Катедралата Пиаца дел Дуомо, Камбанарията и астрономическия часовник и Фонтана дел Нетуно.

Савока, едно от най-красивите средновековни села в Италия, чието име произлиза от бъза. “Savucu”. Този малък град, разположен в скалите на хълм с двоен връх и магнетична гледка към Йонийско море. Селото е известно с това, че тук са заснети няколко ключови сцени от филма „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола. Във филма може да видите кадри от тематичния Bar Vitelli и църквата San Nicolò. 

Фу̀рчи Сѝкуло е малко морско курортно градче и община в Южна Италия, провинция Месина, автономен регион и остров Сицилия. Разположено е на брега на Йонийско море, на месинския пролив. Там екипът от ученици и учители посетиха общината, срещнаха се с местната управа и разказаха за нашия град и нашето училище. Посетиха лимонената фабрика  C.A.I. , запознаха се с тяхната дейност, опитаха от техния сладолед и от вкусните лимони и портокали. 

В края на посещението бяха разменени символични подаръци между участниците. Участниците получиха сертификати за участие и Europass сертификати. След завръщането си участниците в проекта имат за задача да  запознаят  учениците  от училището с преживяванията си в Сицилия.

Текст: МО Чужди езици, Поля Ангелова