ФРАНЦИЯ–ТРАДИЦИИ И СТИЛ

От 22.03.2024г. до 30.03.2024г. десет ученици от СУ „Иван Вазов“- Мездра с ръководители – Поля Ангелова и Йоана Константинова посетиха гр. Париж, Франция,  по проект  KA1 “School Education” N: 2023-1-BG01-KA121-SCH-000112514. 

Целта на проекта е да фокусира обучението върху личностното развитие на учениците, с приоритет придобиване на практически умения и знания, предприемаческо мислене и добро владеене на чужди езици. 

Екипът посети средно училище Lycée Polyvalent Clément Ader, където  участваха в обучение на тема: „Safety on the Net, Media Literacy, and Social Media“. Учениците представиха себе си, българските традиции и празници и държавата ни пред френските ученици. 

Имаха възможност да посетят часове по роботика, чужди езици (английски, испански, френски), видеозаснемане и видеообработка. Учениците от профил „Кинорежисьор“ показаха процеса по заснемане и обработка на филми/видеа и как да работим с програмата „DaVinci Resolve“. Присъстваха на следобедни прожекции на видеа направени от учениците, а вечерите присъстваха на международен Кинофестивал с представители от Франция, Полша, Дания, Германия.  След това учениците разговаряха и задаваха въпроси на продуцентите. 

По време на престоя се проведе вълнуваща среща на учениците от СУ „Иван Вазов“ с две български съботни училища в Париж – Българско училище „Иван Вазов” École bulgare Ivan Vazov – Paris, където участниците по проекта имаха възможност да направят разлика между ежедневието във Франция и България, да научат за учебния процес, да запознаят френските ученици с нашето училище и нашия град. В СУ „Св. св Кирил и Методий“ / Ecole Cyrille et Méthode тема на разговор беше „Why are European elections important?“. Учениците се запознаха с учебната система във Франция, обмениха опит, посетиха часове по български език и литература, история и география. Наблюдаваха час по български народни танци с ансамбъл „Зора“. Посетиха университет “La Sorbone“. Креативното мислене и предприемаческите умения на учениците се проявиха в различни игри, уъркшопове, видеа и  създаването на влогове.

Учениците имаха възможност и за забавления в Париж. Изкачиха Айфеловата кула, посетиха Триумфалната арка и Лувъра, возиха се с корабче по р. Сена и посетиха Катедралата „Нотр Дам“, Люксембургската градина, площад „Конкорд“ и Дисниленд. 

След завръщането на участниците в проекта им бе поставена задача да запознаят   учениците  от училището с  преживяванията си в Париж, да изготвят брошура със забележителностите, които са посетили, да направят видео от преживяното и да разкажат.