ПЕРУДЖА И РИМ: ИЗНЕНАДВАЩАТА ИТАЛИЯ

От 15.07.23 г. до 23.07.23 г. шест учители посетиха град Перуджа, Италия по проект “Предприемачески умения в Електронната търговия”, № 2022-1-BG01-KA122-VET-000072815, Програма „Еразъм+“, сектор „Професионално Образование и Обучение“. 

Основните дейности по проекта бяха насочени към повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти и създаване на дълготрайни връзки с партньори с цел обмен на идеи, програми и бъдещи мобилности.

Работните срещи започнаха със запознаване с дейността и организацията за работа на агенция ECIPA  https://www.ecipaumbria.it/. ECIPA е агенция за обучение, създадена през 1991 г. и акредитирана от регион Умбрия в организирането на квалификационни курсове за работа. Организацията е част от системата на CNA Umbria – Национална конфедерация на занаятите и малкия бизнес.

Учителите преминаха курс за дигитална обработка и запознаване с инструменти и техники за професионално заснемане на видео клипове: Mannequin challenge, Showreel, Gimbal, Slow motion, Final cup. Основен лектор на обучението беше Давид Васта, който е професионален видео режисьор и фотограф. Той работи в областта на рекламната графика повече от 20 години и преподава курсове по компютърна графика и цифрова обработка на изображения в Академията за изящни изкуства „Пиетро Ванучи“ в Перуджа;  курсове по графичен дизайн и по визуална комуникация, в курса по международна и рекламна комуникация (Comip) на Университета за чужденци в Перуджа и от 2013 г. води и курс по видео редактиране в Биеналето на фотографията на културното наследство, в ISIA. http://www.davidevasta.biz/

Mannequin Challenge е интернет видео тенденция, която е популярна от ноември 2016 г. В това предизвикателство участниците трябва да останат неподвижни в действие като манекен, докато движеща се камера ги снима.

Учителите посетиха Университета за чужденци в град Перуджаhttps://www.unistrapg.it/en Университетът за чужденци в Перуджа е основан в началото на 20-те години на миналия век с цел преподаване на италианската цивилизация и художествено наследство на чужденци.

Българските преподаватели посетиха и телевизионното студио на италианския телевизионен канал Tefchannel . http://www.tefchannel.it/ Дружелюбните домакини от новинарския екип разказаха детайли от процеса на заснемане предаванията на живо, както и за монтирането на готовия видео материал. 

Посещение на вестника Corriere dell’ Umbria, където журналистите проведоха лекция за създаването и печата на ежедневен вестник. https://www.corrieredellumbria.it/

Интересни практики от своята дейност споделиха и служителите на агенция Promo Video https://www.promovideo.eu/chi-siamo/.  Promo Video е агенция за видео продукция и мултимедийна комуникация с над 30 години опит, която е специализирана в производството на корпоративни и фирмени филми, документални филми, реклами, видеоклипове с анимирана графика, 2D и 3D анимации. Услугите, които предлагат са връзки с обществеността, планиране на събития, видео продукции и маркетинг в социалните медии. Българските учители направиха работно посещение в офиса на агенцията. Интерес предизвика процесът по създаване на компютърна анимация и монтажът на заснетите видео клипове. Бяха дискутирани предизвикателствата на съвременните Интернет тенденции и социалните мрежи. 

Поредната работна среща запозна преподавателите с дейността на студио Helios. https://www.heliostudio.it/ Организацията има екип от млади професионалисти, които изпълняват проекти, свързани със “Зелени събития”. Екологичната устойчивост представлява истински начин на живот, който се осъществява не само в хранителните или жилищни практики, но също и в артистични среди. Основната дейност е насърчаване на селския туризъм, създаване на артистични, културни, развлекателни събития и инициативи за подобряване на територията чрез декорации, инсталации, видео прожекци и 3D мапинг. Зеленият отпечатък има за цел да повиши осведомеността по въпросите на екологичната устойчивост. Добра практика в тази насока са дейностите, които се извършват за популяризиране на Тразименското езеро https://www.viviiltrasimeno.it/en/

В съответствие с  устойчивото развитие бяха посетени и две семейни ферми от селскостопанския сектор, които предлагат изцяло екологична продукция и услуги. 

Di Filippo Agricultural Companyhttps://vinidifilippo.com/ е семейна ферма за отглеждане на грозде, производство и продажба на вино и дегустация. От 2009 година лозовите масиви се обработват изцяло от впрегатни коне и без трактори. Работниците, които почистват лозето, са гъските. Гъските се разхождат свободно и се хранят с тревата, която расте между редовете. Засега фермата се помещава на 4 хектара и има общо 400 гъски. Това сътрудничество между човек и животно има здравословни ефекти за природата, тъй не утъпква почвата и не замърсява околната среда.

Agriturismo Il Cerreto – https://www.agricer.it/  е семейна земеделска ферма за отглеждане на грозде и маслини, продажба на вино и дегустация, отдаване под наем на селска къща за гости и предлагане на традиционни италиански ястия в семейния ресторант.  Персоналът е съставен изцяло от членовете на семейството, които със своето гостоприемство и отдаденост са се посветили на мисията да съхранят очарованието на региона. IL CASALE е напълно реновиран в началото на 90-те, като е използван материал, съставен главно от речни камъни и тухли, ръчно изработени в древна местна пещ. RELAIS е семеен имот „chiusetta“ (малък парцел земя, засаден с маслинови дървета), който е напълно реновиран в края на 90-те години.

Основен партньор по проекта е италианската фирма “Артес” с управител Стефано Поета и преводач Румяна Никова. Организаторите направиха представяне на характеристиките на територията на регион Умбрия. https://www.umbriatourism.it/en/homepage
Бяха посетени много обекти от важно културно и историческо значение. 

град Асизи (Assisi)  в провинцията Перуджа в областта Умбрия. Населението на града е 26 196 жители (по данни от 2005г.) и се разполагат на площ от 186 кв.км. Историята на Асизи е силно свързана с религията. Там е роден Св. Франсис от Асизи (основателя на фрацисканския орден), а базиликата San Francesco d’Assisi е посветена на него – тя е разделена на две части, като в едната част има фрески, които описват живота му. Тази базилика е част от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Базиликата Santa Chiara или Св.Клеър – започната е през 1287г. – там се намира гробницата на Св.Клеър (основател на ордена на Св.Клеър или втория орден на Св.Франсис). Най – старата запазена църква в Асизи е Santa Maria Maggiore. https://www.nasamnatam.com/grad/Asizi.html

Перуджа (Perugia) https://www.nasamnatam.com/grad/Perudja.html  е столица на провинцията Перуджа в региона Умбрия. Населението на града е 162 275 (по данни от 2007г.), площта му е 449,92 кв.км. Разположен е близо до река Тибър. Символ на Перуджа е грифона, статуи на грифони могат да бъдат видени навсякъде из града. Интересни са катедралата Сан Лоренцо (в нея се намира музей с ръкописи от X век), двореца Palazzo dei Priori – там се намират фрески от известния художник и творец Пиетро Перуджино (предполага се, че той е учител на добре познатия на всички творец Рафаело). В националната галерия https://gallerianazionaledellumbria.it/en/  на Умбрия в Перуджа се съхраняват творби от средновековието и ренесанса като някои от тях са дело на Агостино ди Дучио, Пиеро дела Франческа, Беато Анджелико и Пиетро Перуджино. Фонтана Maggiore на главния площад е средновековен, с доста специфичен дизайн. Има и множество църкви като Sant Ercolano – построена през XIVв. и притежава многоъгълна кула, Sant Angelo – построена XVIв., Santa Giuliana – основана през 1253г. и използвана като женски манастир в началото.

 В Перуджа се провежда ежегодно през юли джаз фестивалът на Умбрия – едно от най – важните събития в Европа, свързани с джаз. https://www.umbriajazz.it/en/

Бетона (Bettona) е древен град и община в Италия, в провинция Перуджа в централна Умбрия. В Бетона има запазени оригинални средновековни стени, включващи части от оригиналните етруски стени. Градът е разграбен през 1352 г. и възстановен от кардинал Алборноз, който построява малка крепост, където се издига църквата Сан Крисполто. Останките от подвижен мост могат да бъдат намерени на площад, който сега се използва за паркиране близо до задната порта на града, Порта Романа. Църквата Санта Мария Маджоре, разположена в историческия център, е главната църква на Комуна Бетона. В „Ораторията на Св. Андреа“ има поредица от картини от школата на Джото, датирана от 1394 г., които показват Страстите Христови, преоткрити по време на реставрация през 80-те години. Има и красив резбован дървен таван и бароков олтар.

Рим (Romа) https://www.nasamnatam.com/grad/Rim.html  или Вечният град, е привличал посетители в продължение на над 2000 години. Смята се, че през април 753 г. пр. Хр. Ромул основава града, след като убил брат си Рем. В следващите векове Рим израснал в силна империя, чийто връх е по времето на Марк Аврелий – 161-180 г. сл. Хр. Точно като древния град и днешният Рим е основан на седем хълма: Капитолий, Палатин, Квиринал, Виминал, Есквилин, Целий и Авентин. Централният район се нарича Кампо Марцио, кръстен на бога на войната Марс. Там са били тренировъчните терени на войската в древността. Там се намират и много от известните забележителности. Други добре познати квартали са Трастевере, на другата страна на река Тибър, и Монти. Малкия Пинето е смятан за най-римския квартал.
Историческият център на града е част от културното наследство на ЮНЕСКО с прелестните си дворци, древноримски руини, изящни статуи и базилики на хиляди години.
Рим е единствен по рода си. Никой друг, дори и Атина, Истанбул, Лондон или Ню Йорк, няма толкова забележителности, колкото него. В добавка към наследството от древността има също и средновековни квартали, добре проектирани площади, интересни пазари, и разбира се базиликата Св. Петър във Ватикана. 

Колизеумът (Colosseo)
Много хора и животни са били убити тук по време на кървавите гладиаторски битки. Колизеумът е официално открит през 80 г., а тържествата по този повод продължили 100 дни. В най-силните си моменти съоръжението е побирало 87 000 души.
Базиликата Свети Петър и Музеите на Ватикана
Фонтана ди Треви (Fontana di Trevi)
Анита Екберг прави фонтана известен във филма си „Ла Долче Вита”. Къпането във фонтана е забранено, но ако хвърлите монета през рамото си в него, според легендата, ще се върнете отново в Рим.
Римския форум (Foro Romano)
С мозаeчните руини от храмове, изтърканите мраморни улици и базиликите, там е като в приказка. Римският форум е бил търговски, политически и религиозен център на древен Рим.
Пантеонът (Pantheon)
Храм на над 2000 г., днес превърнат в църква. Вътре е гробницата на художника Рафаело.
Испанските стълби
Испанските стълби се намират на Пиаца ди Спаня и са съставени от 138 стъпала, създадени през 1723 г. 

В края на посещението участниците получиха сертификати и представителни подаръци. 

Проектът е насочен към повишаване професионалните компетенции на ученици от 10, 11 и 12 клас, преминаващи първоначално професионално обучение по специалността„Електронна търговия“ и на 6 педагогически специалисти, преподаващи професионалните дисциплини в тези класове. Проектът има за цел да подкрепи обучението и надгради знанията и уменията на ползвателите в област, която те са избрали за своето професионално развитие, като им даде възможност да се докоснат до една добре развита система за интернет-бизнес и видят реализирани успешни модели на електронна търговия, а учителите да опознаят и усвоят реализирани успешни модели на преподаване в една от водещите страни в Централна Европа – Италия.

Текст: МО Чужди езици, Василка Коловска

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.