НАГРАДА НА HISTOLAB В БРЮКСЕЛ, БЕЛГИЯ

Ученици и учители участваха в конкурс, организиран от HISTOLAB, съвместен проект на Европейския съюз и Съвета на Европа. „HISTOLAB award for innovative school projects in history education“/ „Награда HISTOLAB за иновативни училищни проекти в обучението по история“. 

 Учениците от СУ “Иван Вазов” участваха в направленията: “рисуване” и “представяне на иновативна практика – онлайн компютърна игра по история”.

Участниците от СУ “Иван Вазов” – Мездра получиха колективна награда и имаха възможността да присъстват на Европейските дни на иновациите в обучението по история в Брюксел, Белгия на 10 март 2023 г.  Събитието се проведе в Дома на европейската история, с включена обиколка на музея, последван от обяд и церемония по награждаване. Победителите получиха красива статуетка, сертификати и рекламни материали (чаша, флаш памет, луксозен тефтер и др.) Най- голямата награда беше възможността единадесет представители на нашето училище да пътуват до Брюксел. Екипът на HISTOLAB закупи самолетни билети, летищен трансфер и настаняване в Best Western Plus Park Hotel Brussels. Всички участници ще получат и дневни командировъчни, в съответствие с регламента на Съвета на Европа. 

По време на петата сесия от конференцията HISTOLAB (От вдъхновение към иновация, учене един от друг) бяха наградени иновативните училищни проекти в обучението по история. Сесията беше ръководена от госпожа Аврора Айлинкай (Ms Aurora AILINCA), изпълнителен директор на Обсерваторията за преподаване на история в Европа и ръководител на отдела по история, Отдел за образование и училища за политически науки, Съвет на Европа. 

Поздравителен адрес беше отправен от госпожа Евгения Кравчук (Ms Yevheniia KRAVCHUK), председател на Комисията по култура, наука, образование и медии на Парламентарна асамблея на Съвета на Европа.

Отличените училища с награда HISTOLAB: 

Osnovna Škola from Gradac, Croatia 🇭🇷
http://www.os-gradac.skole.hr/

Анастасія Бруча from Olena Pchilka Lyceum, Kovel, Ukraine 🇺🇦
https://liceyolenypchilki.kowelrada.gov.ua/

Lyceum MAKSYMUM from Kropyvnystkyi,, Ukraine 🇺🇦
http://www.school6kr.org.ua/

Ivan Vazov school from Mezra, Bulgaria 🇧🇬

 1. Василка Ивайлова Коловска – учител по английски език и координатор 
 2. Цветанка Маринова Данова – учител по изобразително изкуство
 3. Данаил Стефчов Димитров – учител по история и цивилизация
 4. Цветелина Цветанова Стоянова – учител по ИТ
 5. Беатрис Пламенова Андреева, 4.а клас
 6. Цветелина Бориславова Цолова, 4. А клас
 7. Димитър Мирославов Кръстев, 5.б клас
 8. Зорница Тихомирова Цонкова, 8.б клас
 9. Ралица Ивелинова Йолова, 8. б клас
 10. Деница Сашова Йончева, 9. б клас
 11. Стела Христова Петрова, 10.а клас

Нашите ученици представиха презентация, в която показаха наградените рисунки, иновативна практика – онлайн компютърна игра по история и разказаха как протичат часовете по история в училището ни.

Презентацията може да бъде разгледана на следния линк: 

https://www.canva.com/design/DAFbi3QA5no/1Nan7PUIGQ77TaKAAJcHHA/view?utm_content=DAFbi3QA5no&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

Участниците изказват своята благодарност на екипа на HISTOLAB за уникалната възможност да споделят добри практики в обучението по история на проведената европейска конференция. 

https://historia-europa.ep.eu/bg/misiya-i-viziya

Образователната обиколка в Дома на европейската история в Брюксел остава незабравими спомени сред своите посетители. 

Този новаторски музей предлага нови и различни гледни точки относно историята на континента. В него е използван транснационален подход към възникването и развитието на Европа и към разнообразното наследство, традиции и тълкувания на историята. Докато се запознават с мястото на Европа в света, посетителите биват насърчавани да мислят критично за миналото на континента, за да вникнат в проблемите на неговото бъдеще и настояще.

Разположен в близост до Европейския парламент в забележителна сграда в стил Ap деко в парка „Леополд“, Домът на европейската история е съществен елемент от всяка обиколка на града.

Информацията в музея е достъпна на 24 езика, а входът е безплатен. Съдържанието е подходящо за посетители на училищна и по-голяма възраст.

ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ

В Дома на европейската история галериите на постоянната експозиция представят предмети, реконструкции и мултимедийни средства, които разказват историята на континента през XIX и XX век и събуждат размисъл у посетителите.

Започвайки с мита за Европа, експозицията се връща далеч назад към древните корени на Европа и поставя въпроси, свързани с наследството от общи традиции и постижения на континента, като предлага на посетителите един различен поглед към Европа.

Продължавайки да следва драматичния път на Европа към модерността 

модерността през XIX век – период на политически и социални вълнения, експозицията показва как революционните идеи се развиват успоредно на значителния технологичен напредък.

Преносими мултимедийни пътеводители на 24-те езика на Европейския съюз увличат всеки посетител в повествованието по време на посещението. Видео- и аудиоматериалите разясняват как изложените предмети изразяват историята и разказват на посетителите за силите, които преобръщат живота в Европа през първата половина на ХХ век. Посетителите се сблъскват с въздействието на историческите събития върху живота на хората, когато Европа потъва в бедствието и ада на Първата и на Втората световна война.

След руините и разрушенията посетителите продължават напред към един съвсем друг политически пейзаж. Предмети и възстановки показват различни гледни точки към живота в Европа, притисната от надпреварата на световните суперсили. Успоредно са представени разнообразни идеи за бъдещето на континента и посетителите са изправени пред предизвикателството да открият приликите и разликите между тях.

Докато проследяват периодите на процъфтяване и упадък на Европа, посетителите виждат произхода на много съвременни движения, включително разрастването на европейското сътрудничество и мерките за постигане на взаимосвързаност. Кулминацията на това е поканата към посетителите да поразсъждават над своя опит. Как историята на Европа е формирала всички нас? Как да подхождаме към днешните предизвикателства в светлината на миналото?


Линк към програмата на Конференцията: https://rm.coe.int/2023-03-08-european-innovation-days-programme-2749-3816-6279-v-3/1680aa5720?fbclid=IwAR0dc_xeRe9TZiXGDD6DYNc99SVwoGG2wS5rylKSa3tkgLo9XXp9fKbTA4A

Линк към Мрежата на демократичните училища на Съвета на Европа: https://www.coe.int/en/web/campaign-free-to-speak-safe-to-learn/schools-projects

Текст: МО Английски език, Василка Коловска