ПЪТЕШЕСТВИЕ В САЩ, ЯПОНИЯ И ФРАНЦИЯ

На 28.06.2022 г.  американката Кейт Рупрехт посети град Мездра и СУ “Иван Вазов”. 

Кейт Рупрехт е докторант в университета в Монпелие във Франция. Тя притежава магистърска степен по училищно библиотекарство от университета Azusa Pacific в Калифорния.  В момента е в България за съвместна изследователска награда на Фулбрайт България-Румъния, работейки с местни преподаватели, за да проучи как се преподава информационна грамотност в региона. Преди това е преподавала в САЩ, Франция, Румъния, Азербайджан и Виетнам (онлайн).

Посещението в града започна с опознавателна обиколка на Народно Читалище “Просвета 1925” – Мездра. Библиотекарката Павлина Русева проведе любопитен разговор с гостенката. Бяха направени съпоставки между българската и американската библиотечна дейност. 

Посещението в СУ “Иван Вазов” – Мездра имаше опознавателен и интерактивен характер. Бяха представени материалната база на училището, ресурсните кабинети, дейностите на логопед и психолог, сензорната стая „Морски свят“ и др. 

Кейт Рупрехт проведе урок с учениците от 8 и 9 клас. Темата на проведения урок: “Изследователските умения за по-добро разбиране на японската култура в книгата “Нощният парад” от Катрин Танкуари”. 

 Гостенката подари на училището два екземпляра от книгата, които учениците могат да ползват за домашен прочит. (Преглед на книгата: https://www.youtube.com/watch?v=0EO0Bb5B280 )

Учениците бяха предизвикани да покажат своите изследователски умения и техники. Дискутираха се термините: плагиатство, авторско право, “интернет търсачки срещу бази данни” и използването на ключови думи. ( Как да оценим източниците за надеждност: https://www.youtube.com/watch?v=q1k8rcYUmbQ)

Интерес предизвика таблицата KWL, която се използва при онлайн проучване. В първата колона се записва какво вече знаете относно темата. Във втората колона се записва какво искате да знаете по темата. В третата колона се записва какво сте научили, след като е приключило проучването. Беше представен и формуляр за оценка, който се използва за определяне на достоверността на конкрете интернет сайт. 

За домашна задача на учениците беше възложено да се запознаят самостоятелно с Ха̀йку поезията. https://www.youtube.com/watch?v=qnXY5-DJdd0

В оставащите минути гостенката сподели интересни факти за своята родина и роден град: Мендосино, Калифорния. Към настоящия момент Кейт Рупрехт живее във Франция. Учниците зададоха много въпроси, но и изказаха своето мнение по актуални теми. 

Дискусията завърши с пожелание за приятна ваканция и ползотворно лятно четене! 

https://www.bookdepository.com/