СЪВМЕСТНА ДЕЙНОСТ С БИБЛИОТЕКА ПРИ „НЧ ПРОСВЕТА 1925-МЕЗДРА“

Учители и ученици изказват своята благодарност на екипа на библиотеката при „НЧ Просвета 1925-Мездра“ за съвместните инициативи по повод „Маратона на четенето 2021 г.“  Димитрина Иванова и Павлина Русева направиха възможна срещата на учениците с:

  • Тихомир Илчев- общински съветник от обединени вдясно ГЕРБ-ВМРО-СДС, зам.председател на Общински съвет Мездра;
  • Цветослава Тодорова, репортер в Кабелнат телевизия Медиа плюс;
  • Илияна Александрова, младши експерт в отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“ на Община Мездра.

    Източник на текста и снимките: Фейсбук страницата на Библиотека при „НЧ Просвета 1925-Мездра“

„За да имаш приятели“-четене в СУ“Ив.Вазов“ 4б клас 13.04.2021

Днес, 13 април 2021 година, изявите на читалищната библиотека посветени на националната кампания на ББИА – Маратон на четене, продължиха с четене в СУ „Ив.Вазов“ в 4 клас с учител Борислава Иванчева.
В Маратона на четене се включват хора с различни професии, интереси, общественици, културни дейци и др, които четат пред деца и ученици, за да изтъкнат важната роля на четенето и общуването с книгата.
Тази година библиотеката покани различни посланици на четенето,като днес пред четвъртокласниците на Борислава Иванчева прие да чете Тихомир Илчев- общински съветник от обединени вдясно ГЕРБ-ВМРО-СДС, зам.председател на Общински съвет Мездра. Господин Илчев прочете приказката на сладкодумеца Йордан Радичков- „За да имаш приятели“. Гостът направи интересен паралел между тази хубава приказка на Радичков и приказката „Грозното пате“ на Ханс Андерсен. Това даде възможност на учениците да се включат активно в разговора за приятелството, как да си намерим приятели. Тон на обсъждането даде Димитрина Иванова / завеждащ детския отдел на библиотеката/,която предразположи децата с въпроси за героите, техните постъпки и поуките, които читателят може да открие в приказката.
Учениците на Борислава Иванчева четоха по роли приказката на Мая Дългачева-„Как децата повярваха в чудесата“.Темата на приказката за празника на Великден даде възможност да се осъществи беседа за обичаите и традициите на пролетните празници.Тихомир Илчев разказа за обичая Кумичане и традициите на Цветница и Лазаровден и постави задача на учениците да разпитат бабите как някога са се боядисвали яйцата, кое се е използвало за оцветяването им/ без изкуствени бои/. Димитрина Иванова пък представи ритуалите и традициите на самия Великден.
Така интересно и неусетно измина този час в четвърти клас на СУ“Ив.Вазов“ ,изпълнен със съдържание по различни важни теми…..Всичко това сътворено като магия от прочита на „За да имаш приятели“ на Йордан Радичков.
Елате при нас да си намерите още интересни книги за четене…..

Маратон на четене в 3 а клас на СУ“Ив.Вазов“ 14.04.2021

Чудесен Маратон на четене имаше и в 3а клас на СУ“Ив.Вазов“с учител Петя Александрова, където четенето премина под надслов „Пролетно четене“.
Темата беше зададена от Димитрина Иванова-завеждащ детския отдел на библиотеката, която предложи и прочете на третокласниците „Пролетна приказка“ от Асен Босев. От своя страна учениците бяха подготвили да подарят на детския отдел на библиотеката свои ръчно изработени „Пролетни книжки“ и така в момента на четенето се появи идеята някои деца да направят моментна рисунка докато слушат приказката на даровития детски поет ,роден в село Руска Бяла. Учениците много харесаха приказката и поискаха да четат от книгата ,донесена от Димитрина Иванова, а това е сборника с приказки „Чудни времена“. Така маратонът продължи с верижно четене на непознат текст и приятно пролетно настроение във всички участници!
Дали всичко това не го дължим на хубавия миг от общуването с книгата и омайния свят на приказките? Така е хубаво след умората на сивия делник да отворим една книга с детски приказки и на глас да почетем на всички в къщи…..една приятна терапия е четенто на приказки…..

Маратон на четене в 4 а клас на СУ“Ив.Вазов“ 14.04.2021

Истински празник на четенето и общуването с младите посланици на четенето се осъществи на 14 април 2021 година в 4а клас на СУ „Ив.Вазов“ с учениците на Венета Чобова , Цветослава Тодорова и Димитрина Иванова.
Днешната изява започна по нетрадиционен начин чрез попълване на кръстословица и ребус от четвъртокласниците, а вярното им попълване даде отговор на загадката: заглавието на приказката, която ще се чете от гостенката Цветослава Тодорова. Тя прочете „Най-старата приказка“-египетска приказка, която е първата записана на папирус приказка преди 4 000 години в Египет.
Младата журналистка предизвика слушателите си да се включат в кратка дискусия като отговарят на въпросите и и да обсъждат историята,героите и да стигнат да извода: може да има по-слаби от нас хора, но не бива да се отнасяме към тях с лошо. Това даде начало на спонтанен разговор между Цветослава Тодорова, и учениците, като тя им сподели как е изминала пътя от СУ „Ив.Вазов“ през журналистическия факултет и специалността „Книгоиздаване“ за да стане репортер в Кабелната телевизия Медиа плюс.
Цветослава Тодорова разказа как е заобичала книгите и четенето след като попада на „Алиса в страната на чудесата“,която става нейна първа любима книга,като препоръча на децата да прекарват повече време в библиотеката,защото книгите са нещо много хубаво и ги насърчи да четат и да търсят своите книги. Накрая интересни задачи постави на четвъртокласниците бившата възпитаничка на СУ“Ив.Вазов“-да посетят библиотеката и да си изберат книга за четене, да я прочетат, после да си направят снимка с книгата и с госпожа Чобова и да споделят какво ги е впечатлило в прочетената книга.
Учениците показаха своите умения чрез верижно четене на „Приказка за дядо Петко и баба Пенка“.Маратонът на четене в 4 а клас приключи с шарени и ароматни пролетни букети, усмивки и благи думи……
Ето така може да бъде и вашия делник като вие го направите хубав и приятен чрез избора на интересна книга и в унес да я прочетете….. 

„Когато човек е добър ,той е светъл човек!“ 11.б клас 14.04.2021

„Любовта и поезията на Петя Дубарова“ беше темата на днешната виртуална среща между учениците от 11б клас на СУ „Ив.Вазов“ с класен ръководител и учител по английски Василка Коловска, учител по БЕЛ Венцислава Найденова и Илияна Александрова-активен читател на библиотеката и младши експерт в отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“ на Община Мездра. Изявата е част от инициативите на читалищната библиотека в тазгодишния Маратон на четене.
Илияна Александрова сподели своите впечатления от поезията и импресиите на слънчевата българска поетеса Петя Дубарова, като прочете няколко любими стихове и иимпресията „Слънчогледи“. Нашата читателка сподели с младите хора вълненията си когато чете тези стихове, емоциите ,които изпълват душата на читателя от поетичните внушения на бургаската поетеса,как е важно да бъдем винаги добри, светли хора, за да бъдем добри човеци.Като психолог Илияна подчерта как тази поезия е важна за формиране на ценности и обич към доброто, към хората, да се четат стиховете на Петя Дубарова, защото в тях живее и блика любов към всичко в света.
Госпожа Венцислава Найденова показа презентация за Петя Дубарова, изготвена от ученичка в 11 б клас и богата информация ,която класът е издирил и събрал за слънчевата поетеса.

Ученици от 11б клас благодариха за хубавата беседа и интересния прочит на Илияна Александрова, нейните впечатляващи мисли за поезията и невероятните и добронамерени послания към младите хора:
„Бъдете добри! Бъдете хора! Не се страхувайте да мечтаете и да осъществявате мечтите си ! Обичайте смело и се чувствайте обичани! Когато е светъл човек е добър човек!“ Не забравяйте тези ценности, завещани от поезията и обичта на невероятната българска поетеса Петя Дубарова!“ 

Благодарим за отзивчивостта на учителите Василка Коловска и Венцислава Найденова, на 11б клас от СУ“Ив.Вазов“ и на нашата добра читателка Илияна Александрова!

„За творчеството и живота на Иван Вазов“с учениците от 8а 15.04.2021

Днес,15 април 2021 година изявите на библиотеката по повод националната инициатива на ББИА -Маратон на четенето, продължиха в СУ“Ив.Вазов“. Екипът на бибилотеката гостува в класната стая на 8а клас с учител по БЕЛ Йорданка Илиева .

Димитрина Иванова припомни на младежите целите на Маратона на четене,както и възможностите на библиотеката ,насочени към читателите .
Учителят по история Данаил Димитров показа мултимедийна презентация „Вазовата България“ и увлекателно разказа най-важните моменти от биографията на народния писател, подчерта тясната връзка между историческото развитие на България и творчеството на Вазов.
След това госпожа Йорданка Илиева – учител по БЕЛ, привлече внимането на осмокласниците към творчеството на писателя и даде възможност на младите хора да споделят какво са избрали да четат. Учениците прочетоха откъси от разказите „Една българка“, „Дядо Йоцо гледа“, стихотворението „Отечество любезно как хубаво си ти!“. Двама ученици от 8а клас рецитираха наизуст част от одата „Опълченците на Шипка“ и стихотворение.
Госпожа Илиева подчерта връзката на Иван Вазов с нашия край, а Павлина Русева допълни имената на произведенията ,които народния писател е написал при посещенията си в Черепишкия и Осеновлашкия манастир, както и неговото възхищение от красотата на Искърското дефиле. българската природа и искреното му родолюбие, четейки неговите произведения ,читателят може да научи историята ни.
Така неусетно измина този час с творчеството на Иван Вазов.
Всеки българин трябва да е чел творби на патриарха на българската литература. Библиотеката притежава събраните му съчинения в 22 тома, отделни избрани творби, разкази, стихосбирки, повести, романи.

Маратон на четене в първи клас на СУ“Ив.Вазов“ 15.04.2021

 Днес, 15 април 2021 година Маратонът на четене се пренесе и в класната стая на първи клас от СУ“Ив.Вазов“ с учител Гергана Димитрова.Скъп гост беше Димитрина Иванова – завеждащ детския отдел на библиотеката, за да се запознае с нашите бъдещи читатели и да ги привлече в магията на приказките чрез априлския Маратон на четене. 

В началото запознанството започна с малък разказ за професията на библиотекаря и какво е библиотека, как децата могат да се запишат и какви са правилата при ползването и. Димитрина Иванова сподели с първокласниците и Молбата на книгата, за да знаят как да се грижат и опазват книгите и учебниците си. После тя сладкодумно разказа какво е Маратон на четенето и им предложи да четат три приказки от книгата 62 приказки с мъдрост и поука, но милите домакини я изненадаха, че познават и са чели и трите заглавия.
Тогава госпожа Гергана Димитирова предложи да се прочете верижно текста от читанката „Случка в класната стая“. Неусетно измина часът ,но четенето завърши успешно. Сега очакваме нашите бъдещи читатели от първи клас на СУ“Ив.Вазов“ да открият пътя до детския отдел на библиотеката и заедно да изживеем хубавите им емоции и радости от непосредствения досег с разнообразния фонд от илюстровани детски книги, да си изберат сами първата си библиотечна книга и да се впуснат смело в чудесното книжно приключение.