ТОРСТЕН ГАЙСЛЕР ПОСЕТИ СУ „ИВАН ВАЗОВ” – МЕЗДРА

Ръководителят на Представителството в България на немската Фондация „Конрад Аденауер” Торстен Гайслер посети Средно училище „Иван Вазов” – Мездра. Германският политик, юрист и експерт гостува в учебното заведение по покана на младшите и старшите посланици на Европейския парламент. Визитата му бе част от последващите дейности по Програмата за училища посланици на Европейския парламент, по която работи през миналата учебна година мездренската гимназия.

По стара българска традиция гостът беше посрещнат на входа на СУ „Иван Вазов” с хляб и мед от момичета в народни носии, след което беше приветстван с „Добре дошъл” от директора на училището Мариела Горанова и от старшите посланици на ЕП Йоана Константинова и Данаил Димитров.

По-сетне Торстен Гайслер се срещна и разговаря с младшите посланици на Европарламента. Домакините изненадаха приятно своя гост с негова видео визитка, подготвена от единайсетокласниците Мирослав Лилов и Венелин Петков.

Г-н Гайслер разказа на учениците за ръководните принципи, цели и задачи на Фондация „Конрад Аденауер”, която е близка до дясноцентристката партия Християндемократически съюз на Германия (ХДС), както и за своята дългогодишна политическа кариера. Той сподели своите впечатления от нашата страна, в която пребивава постоянно от три години и половина като шеф на офиса на немската фондация.

Според Гайслер, демокрацията у нас все още е много млада, която е една от причините институциите да не работят както трябва. Администрацията ни пък е доста бавна и не поема отговорност. Като основни проблеми пред България той открои „изтичането на мозъци в чужбина” и корупцията, както по високите етажи на властта, така и на по-ниско, битово равнище.

Посъветва новите си приятели да бъдат активни, да не се притесняват да изразяват своето мнение, да са критични и когато нещо не им харесва, да излязат на улицата и да се опитат да променят нещата. Защото те са бъдещето на България и на Европа.

„Много Ви благодаря за предоставената възможност да представя работата на фондацията във Вашето училище, написа в Книгата за спомени и впечатления Торстен Гайслер. Надявам се да съм помогнал поне малко на младите хора да станат активни граждани на света!”.

Домакините подариха на своя гост шалче с логото на училището и му показаха репетиционната зала по хореография и кабинет „Европа”. Запознаха го и с множеството образователни проекти, по които работи в момента мездренската гимназия.