3-9 ноември 2019 в гр. Фокшани, Румъния се проведе третата работна среща по Еразъм+ „Бъди приятел, а не насилник“, по който работи СУ „Иван Вазов“ от миналата учебна година. В нея взеха участие Йоана Константинова и Асенка Цветина с 4 ученици: Рая от 7, Деян и Кристиян от 8 кл. и Ивайло от 9 клас. След гостуването на всички партньори у нас през декември 2018, в Литва през февруари 2019 и в Испания през май 2019, дойде ред и на координаторите по проекта. Учениците отново бяха настанени в приемни семейства и прекараха 1 седмица в румънски семейства.

Програмата включваше както работни срещи по проекта, така и посещения на забележителности и атракции. Всички участници бяха приветствани от кмета на града и представител на местния инспекторат по образованието в градската концертна зала, където училището домакин беше подготвило концерт в чест на визитата на партньорите по проекта. Учениците представиха народни  танци, песни, сценки на английски свързани с тормоза в училище. След забележителностите в града и областта, като Мавзолея на народните герои, посетиха и известния в цял свят замък Бран в Брашов или по-известен като замъкът на Дракула. Разходиха се и из ботаническата градина на град Яши, който се намира до Молдова.

Учениците се включиха в разнообразни дейности и уъркшопи, организирани в училището- изработване на книгоразделители и кукли в традиционни костюми, спортни игри, танци, моделиране, рисуване, въпросници за тормоза и др.

Проведоха срещи с училищния психолог , както и с неправителствената организация „Спасете децата“, която защитава правата на децата и ги включва в програми за образователна и социална подкрепа, чрез различни дейности.

Домакините показаха своето гостоприемство като спретнаха традиционна софра, която много се доближава до българската- показаха как се правят сарми с лозови листа, които след това всички опитаха, както и домашно приготвени лютеници, сладка, сирена, салати и разбра се, прочутият румънски качамак- мамалига.

Като заключение на дейностите по проекта беше организиран флашмоб в центъра на града с ученици от всички държави, които танцуваха с надписи „Не на тормоза“. Събитието бе заснето от местната телевизия.

Визитата завърши с прощална вечеря, на която участниците получиха сертификати и си размениха подаръци.