ТУРНИР ПО ЕЛЕКТРОННИ СПОРТОВЕ – НОВАТА ЕРА В ОБРАЗОВАНИЕТО

          На 11 ноември 2023 г.  бе дадено началото на турнир по електронни спортове в рамките на училищната е-спорт лига „Scool Esport League“. Този иновативен проект има амбициозната идея да въведе електронните спортове на училищно ниво, като ги направи достъпни за всеки ученик в страната. По този начин подрастващите ще получат възможност да участват в гейминг турнири и да демонстрират отборна игра и уважение към съперника.

Сред активните участници в турнира се откроява СУ „Иван Вазов“ – Мездра със сформирания клуб „Гейминг концепции“ – ръководител Герана Костова, учител по икономически дисциплини. Участието в  турнира е първото по рода си в региона. Училището се включи в турнира с два отбора в играта League of Legends и един отбор в играта Counter Strike, демонстрирайки ангажираност и иновативност в подхода си към съвременните образователни методи.

На 11 ноември отборите на СУ „Иван Вазов“ се срещнаха с тиймовете на ПГТ „Алеко Константинов“ – Ямбол и СУ „Отец Паисий“ – Кърджали, като спечелиха безапелационно своите мачове и  доминираха  през по-голямата част, показвайки отлични умения и стратегическо мислене.

На 12 ноември се проведоха първите игри в турнира за CS GO. Отборът на СУ „Иван Вазов“ се изправи срещу отбора на ПГТЛП гр. Попово. Въпреки загубата в този първи мач, духът на отбора остана висок. Учениците показаха, че загубата в битката не е загуба на войната. Предстоят още множество срещи, в които да демонстрират тяхната устойчивост и спортсменство.

Събитието не е просто турнир, а важна стъпка към интегрирането на електронните спортове в училищната система. Това дава възможност на учениците да развиват ключови умения като отборна работа, стратегическо мислене и уважение към съперниците, което е особено ценно в образователния процес.

Участието на СУ „Иван Вазов“ в този турнир е пример за модерното и иновативно образование. Този турнир отваря вратата към нови възможности за развитие и вдъхновява учениците да преследват своите интереси, развивайки умения, които ще им бъдат полезни  в класната стая и в живота.

текст: Гергана Костова