ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА

Днес, 04.03.2022 г. във физкултурния салон на СУ “Иван Вазов”, се проведе турнир по тенис на маса за 5-ти клас. За финалната фаза на турнира се класираха по двама представители на 5.а и 5.б клас.

След оспорвана надпревара по схемата всеки срещу всеки, с три победи на първо място се класира Венцислав Илиев от 5.б клас, на второ място с две победи се нареди Светослав Димитров от 5.а клас, а на трето място с една победа Красимир Цолов от 5.б клас.

Съдии на турнира бяха учителите по ФВС Христо Иванов и Жанета Маринова. Призьорите бяха наградени с грамоти.

Текст и снимки: МО Изкуства и спорт, Жанета Маринова и Христо Иванов.

Тенис на маса от Уикипедия:

Тенис на маса (също и пинг-понг) е спорт, практикуван от двама или четирима играчи, които удрят топче за тенис на маса с помощта на ракета. Играе се на тенис маса, разделена по средата от мрежа. Целта на играча е да не позволи на топчето да докосне повече от един път от неговата страна на масата и да го върне, така че то да тупне повече от един път в срещуположната страна на масата или, ако докосне само веднъж, другият играч да не може да го върне обратно.

Масата трябва да е правоъгълна, с дължина 2,74 m, ширина 1,525 m и височина 76 cm; може да бъде от всякакъв материал, който дава равномерно отскачане от 22 до 24 cm на стандартно топче, пуснато от височина 30,5 cm.

Мрежата трябва да е висока 15,25 cm, както и да излиза извън масата на 15,25 cm от двете страни на самата маса.Пластмасово топче за тенис на маса 40+ mm

Топчето за тенис на маса се прави от целулоид или подобна пластмаса. До 2000 г. топчетата са с диаметър 38 mm, а от 2000 г. диаметърът на топчето става 40 mm, масата му – 2,7 g.[1] Топчето може да е бяло или оранжево на цвят, непременно матово. Топчета с друг цвят на международни състезания не се използват от 2007 г.[2][3]

На 6 февруари 2014 г. Международната федерация по тенис на маса (ITTF) съобщава, че е прието ново топче, направено от пластмаса вместо от целулоид.[4] Новото топче е маркирано с означението „40+“, диаметърът е малко над 40 mm. Новото топче е задължително за официални световни състезания от 1 юли 2014 г. Други състезания, по решение на организаторите им, могат да се провеждат както с новото пластмасово топче, така и с целулоидно.