УЧАСТИЕ В ПРОЕКТ ЗЕЛЕН ОТПЕЧАТЪК

Ученици от 11.а и 11.б клас се включиха в инициатива, организирана от проект „Зелен отпечатък“, който е вдъхновен от програмата „Активни граждани“ към Британски съвет и COP26. Ментори на проекта са доброволците: Ремина Алексиева, Зорница Василева, Теодора Пълова и Йолиана Илиева.

На 18 май 2021 г. чрез платформата Zoom се проведе онлайн среща с ученици и доброволци. Учениците се запознаха с някои от основните дейности при процеса на рециклиране. Проведе се и дискусия за въздействието на околната среда върху благосъстоянието и здравето на хората. Бяха обсъдени актуални „митове и реалности“, свързани с рециклирането.

Всички участници получиха сертификати за активно участие в обучение ,,Пътят на отпадъците‘‘ и придобиване на основни познания за рециклиране.

Следваща фаза в инициативата беше отправяне на предизвикателство за изпращане на снимка и мотивирано становище с отговор на въпроса:  Какво направихте тази седмица за планетата? (със следните критерии):

– Да се изпрати снимка или видео , на ЕДНА от дейностите:
– Да посадите растение (можете да снимате засаденото цвете или растение)
– Използвате по-малко пластмаса (можете да снимате с какво заменяте пластмасата, например фолиа от пчелен восък вместо конвенционално фолио за покриване на продукти)
– Замените колата с друг, по-екологичен транспорт (снимайте се как карате колело, ходите или се возите в транспорт на електричество)
– Да почистите избрано от вас място (можете да направите колаж на преди/след като сте почистили)
Нека спасяването на планетата започне сега!!!

За предизвикателството учениците се включиха с творчески изяви и интересни снимки. Сред наградените ученици са: Патрисия Терзиева, Йоана Константинова, Евита Петрова, Елица Дачева, Лилия Шопова, Йована Василева и Стефани Кръстева. На 11.06.2021 г. се проведе импровизирана церемония, на която заместник-директора Цветанка Найденова връчи осигурените от организаторите подаръци на учениците.

https://www.facebook.com/greenfootprint.bulgaria

„Проект Зелен отпечатък вдъхновява ученици да оставят зелен отпечатък след себе си!

Проектът Зелен отпечатък е вдъхновен от програмата Активни граждани към Британски съвет и COP26. Нашата мисия е да вдъхновим ученици в прогимнациален и гимназиален етап, както и техните родители и близки, да живят по-природосъобразно, устойчиво и екологично. Периодично ще ги предизвикваме с интересни задачи да ни покажат как постигат това, ще събираме техните материали, които те ни изпращат и ще ги публикуваме на страницата и да предадем нашия зелен отпечатък нататък.

Вярваме, че можем да направим планетата едно по-добро и по-зелено място за живот, стига да съумеем да се предивзикаме да променим нашите навици!“