УЧАСТНИЦИ В МЛАДЕЖКИ ФОРУМ  В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

На  08.04.2024г. трима представители на СУ „Иван Вазов “ гр. Мездра взеха участие във форум за демократичен диалог „Младите хора и Европа:#ИзползвайГласаСи“, който се проведе в Народното събрание гр. София.

Младшите посланици на Европейския парламент (ЕП)  Калина Илиева, Петър Иванчев и Димитър Цветков заедно със старши посланика Лилия Петрова се срещнаха с политици и представители на граждански организации, за да споделят своите виждания за бъдещето на Европейския съюз. 

Форумът „Младите хора и Европа: #ИзползвайГласаСи“ събра на едно място 160 младежи от цялата страна. В първата част на събитието участниците дискутираха с членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев, Петър Витанов, Атидже Алиева-Вели и Ангел Джамбазки важността от гражданска активност и нуждата от компетентни български представители в Европейския парламент и европейските институции. 

По-късно младежите се включиха в творчески работилници на тема: „Младият човек в ЕС“, „За бъдеще без отпадъци“, „Свят от данни“ и „Демокрация>Диктатура“, които са свързани с гражданската активност и младежкото участие, демокрацията, бъдещето на Европа, дезинформацията и намаляването на отпадъците. 

В третата част на форума младите хора се събраха отново в пленарната зала за среща с Деница Симеонова- зам. председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната и с г-н Кристиан Вигенин- зам. председател на Народното събрание. 

Форумът даде възможност на младите хора да осъзнаят как ЕС влияе на ежедневния им живот, как да потърсят допирните точки между своя опит и работата на европейските институции и да повлияят върху процесите, които текат там. В  заключение се набелязаха препоръки за това как може младежите по-активно и лесно да се включват и участват в оформянето на Европа и политиките на ЕС. 

текст: Лилия Петрова