ЯСЕН ЦВЕТАНОВ С ДВЕ НАГРАДИ ОТ ПРЕСТИЖНИ КОНКУРСИ

Единайсетокласникът Ясен Цветанов спечели втора награда в Третия национален ученически конкурс „Времена и будители“, организиран от Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово.

Ясен Цветанов спечели и първа награда в раздел „Медийни презентации“ на Международен ученически конкурс „Заедно в XXI век“ 2021 г. на тема „Чрез истина и доверие – към приятелство, солидарност и мир!“ Консултант на проекта e г-жа Н. Владинова, учител по информационни технологии.

Информация от сайта на Съюза на Българските Журналисти.

02.11.2021 г.

Стотици деца от всички краища на България взеха дистанционно участие в Международния ученически конкурс „Заедно XXI век“. Въпреки обстоятелствата с епидемичната обстановка, учениците от всички възрастови групи с голямо желание и ентусиазъм, под ръководството на своите учители, подготвиха и изпратиха творби в разделите „Реферати“, „Медийни презентации“, „Поезия“, „Проза“, „Рисунки“, „Творби на руски език“.

Конкурсът се проведе за седемнадедсета поредна година, а негови организатори бяха Фондация „Устойчиво развитие за България“ съвместно със Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата, Представителството на Россотрудничество в България и Организационен комитет. Конкурсът е под патронажа на посолството на Руската Федерация в България и е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката в Република България.

Тази година темата е „Чрез истина и доверие – към приятелство, солидарност и мир!“

Международните участници в конкурса бяха деца от Молдова (Приднестровие), които и тази година ни изпратиха много вълнуващи рисунки, презентации, реферати, стихове и есета. Трогателни са творбите на децата от семейства с български корени. 

Авторитетно жури от български поети, писатели, историци, художници, музиковеди оцени детските творби и отличи най-добрите.

Поради пандемичната обстановка тази година децата имаха потребност от изява, макар и дистанционно, не само в традиционните раздели на конкурса, но и с рецитация и изпълнение на песни по темата. Благодарности за учениците от СУ „Сава Доброплодни“ гр. Шумен за чудесните изпълнения на руски език и за  учениците от 5, 6 и 7 клас на 50 ОУ „Васил Левски“, кв. Драгалевци в София, които със своите изпълнения участваха в изготвянето на оригинални медийни продукти. Несъмнено най-добър авторски филм представи Ясен Цветанов от СУ „Иван Вазов“ гр. Мездра, дългогодишен участник и победител в нашия конкурс. Памела Петрова от СУ „Козма Тричков“, Враца впечатли с разработен мултимедиен продукт в помощ на учебния процес.

Оригинална авторска музика – произведението „Легенда“ представи ученикът Кристиан Матев от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас, актуална авторска песен представи ученичката Пресияна Попова от ВГ „Импресия“ към СУ „Козма Тричков“, гр. Враца.

Задълбочени разработки и изследователска дейност представиха учениците от Клуб „Клио“ на ПГХТТ, гр. Пловдив Гергана Миланова и Владимир Благоев. Учениците Дефне Риза от Клуб „Журналистика“ към СУ „Петко Рачов Славейков“, Никол Хачапуридзе, Есра Мехмед, Петек Кадирова, Стефани Хаджиниколова от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив, Вероника Георгиева и Преслава Руменова от ПГЯЕ „Игор Курчатов“, гр. Козлодуй впечатлиха със своето лично отношение в своите есета по темата.

В раздел „Рисунки“ се открояват творбите на децата от Арт школата „Живопис“ към Военен клуб, гр. Казанлък; от школата за изобразително изкуство „Арт Попово“; на участниците от Бендерския дворец за детско-юношеско творчество, от центъра за детско-юношеско творчество гр. Рыбница, от Тираспол и други.

Организаторите на конкурса благодариха на всички ученици участвали в конкурса и на техните учители и родители, които помогнаха на децата за подготовката и дистанционното им участие. Те изразиха също надежда и за бъдещите участия на младите творци и поздравиха победителите!

Предвид eпидемичната обстановка и тази година няма да може да се проведе тържественото награждаване на победителите и гала-концерт в София, каквато е дългогодишната традиция. Здравето е най-важно! Грамотите за победителите и техните учители ще бъдат изпратени по пощата.

 Информация от сайта Национален музей на образованието- Габрово. 01.11.2021 г. По традиция на 1 ноември Национален музей на образованието и Регионално управление на образованието – Габрово обявяват резултатите от националния ученически конкурс ,,Времена и будители”, който се провежда през две години.

    Тазгодишното, трето издание е посветено на 145 години от Априлското въстание и участието на български учители в тази най-масова и героична проява на националноосвободителното движение през Възраждането.

    Целта на конкурса е да насочи вниманието на младите хора към историческата памет, да стимулира техния интерес да откриват и възраждат личности и събития, които предизвикват национална гордост. За да разгърнат творческото си въображение, регламентът предлага на участниците два модула – изработване на постери и създаване на мултимедийна презентация.

    В третото издание се включиха над 200 участници от цялата страна – индивидуално и в екипи от двама, трима и повече ученика. В двата модула са представени 56 постера и 83 мултимедийни презентации.

   Конкурсните материали показват изключително задълбочено и старателно отношение, работа с различни исторически източници и като общ резултат се получава доста пълна и добре илюстрирана картина за участието на учители и просветни дейци в подготовката и провеждането на Априлското въстание. Силната активност на ученици от различни градове и по-малки населени места оформя Априлска летопис с известни и позабравени имена като Иван Соколов, Петко Франгов, Райна Попгеоргиева, Панайот Волов, Бачо Киро, Даскал Петър от Копривщица, Елена Грънчарова, Антим I, Георги Раковски, Младен Калинов, Петър Бонев, Найден Попстоянов, Захари Величков, Никола Беловеждов, Яков Матакиев, Сава Катрафилов, Тодор Лефтеров, Христо Караминков, Танчо Кривчов, Поп Сокол, Найден Сланинков и  десетки други.

   Жури, съставено от музейни специалисти и експерти от РУО – Габрово, определи следните награди:

В  модул „Постери“:

        Първо място – Александра Казале и Елизабета Казале отІІ ОУ „Петко Р. Славейков”, Стара Загора.

        Второ място – Лора Димитрова и Диляна Георгиева от СУ „Димитър Маринов”, Лом.

        Трето място – Ванеса Симитчиева от ОУ „Екзарх Антим І”, Пловдив

  В  модул „Мултимедийна презентация“:

        Първо място–Павел Люцов отСУ „Георги Измирлиев“, Горна Оряховица

        Второ място – Ясен Цветанов от СУ „Иван Вазов”,  Мездра

        Трето място – Десислав Христов и Надежда Кочева от ПГТ „Д-р Васил Берон”,  Велико Търново

   Наградата за двете първи места е таблет, за вторите – електронен четец, за третите – външен хард диск. Всички, изпратили материали за конкурса, получават грамота за участие.   Наградените постери заедно с номинираните 10 ще бъдат показани в Арт коридора на Националния музей на образованието, а наградените и номинирани мултимедийни презентации ще бъдат включени към  тематичните видеопанорами, които се предлагат в кинозалата на музея.