18 МАРТ- СВЕТОВЕН ДЕН НА РЕЦИКЛИРАНЕТО

Ученици, родители и учители се включиха в разнообразни инициативни за популяризирането на разделното събиране и по-малкото потребление на опаковки и отпадъци. Всички дейности са част от проекта “Партньорство за красива и чиста България” от дългосрочната програма _Място България към която СУ „Иван Вазов“ се включва като училище доброволец.

Цялата седмица беше посветена на каузата :

  • За училищните коридори бяха закупени цветни кошове и популяризирано разделното събиране сред класовете.
  • Изложба „ПРЕизползване на опаковките“- в нея се включиха родители, ученици и учители с идеи и предмети изработени от опаковки. Всички експонати се отличават с креативност, творчество и полезност.
  • Модно ревю на приказни герои – с дизайнерски тоалети сътвориха истинско светско събитие.
  • Игри „ЕкоДетективи“ за децата от първи до четвърти клас. Децата се превърнаха в любознателни детективи. Те изследваха знаците и символите върху опаковките; научиха за колко години се разграждат различни продукти и повториха важните правила за разделно събиране. Децата получиха и задача за домашно, където заедно със своето семейство да изследват опаковките, които домакинството им изхвърля за четири дни и да запишат резултатите в таблица.
  • Най- мащабното мероприятие беше „Кино в час на класа“, чрез мотивиращи клипове от съвременни влогъри бяха разкрити редица предимства на разделното събиране на отпадъци. Бяха принтирани и табели, призоваващи към отговорна поведение и опазване на чистотата. 

Кампанията има за цел и да провокира жителите на община Мездра да използват пълноценно най-близките до жилищата им контейнери за разделно събиране.

Всички ние сме взели природата назаем от нашите деца. Нека я пазим.