26 СЕПТЕМВРИ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ 2023

На 26 септември в СУ “Иван Вазов” – Мездра се отбелязва Европейски ден на езиците. Учениците от 8.а и 8.б клас изработиха подробни информационни карти за различни европейски държави, след което всеки ученик презентира картата си пред класа. 

По този начин учениците научиха нови и интересни факти и за най-слабо населените европейски държави като Монако, Андора, Лихтенщайн и Сан Марино. Каква е тяхната типична кухня, традиционни дрехи и валута бяха част от нещата, които учениците сами откриха и презентираха един на друг.

Класовете от гимназиален етап отбелязаха Европейския ден на езиците като се включиха в онлайн игра-викторина „Открий богатството на европейските езици“, организирана от Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия в България. Играта се реализира в партньорство с Института за български език при БАН.

Играта се провежда от 6 до 30 септември. Оворилите правилно на всички въпроси участват в томбола за разпределяне на награди и на 1 октомври могат да спечелят електронен четец или ваучери на стойност 100 лева от голяма търговска верига.

https://edl-bulgaria.eu/

Представлявани от 46-те държави членки на Съвета на Европа, 700 милиона европейци се насърчават да изучават повече езици както в училище, така и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа. 

По инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, от 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември.

Официален сайт: https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/bg-BG/Default.aspx