26 СЕПТЕМВРИ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ

С интересни и интерактивни дейности учениците от СУ “Иван Вазов” отбелязаха  поредното издание на Европейския ден на езиците. Събитието беше включено в общата интерактивна карта. Целта на тази карта е да събере и популяризира дейностите за отбелязване на Европейския ден на езиците (ЕДЕ)в България.

Учениците се запознаха с факти свързани с Европа и европейските езици, научиха нови думи и изрази на различни езици. Интерес предизвикаха новите ресурси и дейности за 2021 г. : 

  • Състезания за лого, рецепта за торта и кратко видео с пожелания  за честит рожден ден на различни езици
  • познавателна игра “На кой език е?”  Всички познаваме тази ситуация: в автобус, в кафене, на улицата чуваме двама души да говорят на чужд език – и се чудим кой е езикът. Нека да потренираме тук и следващия път, когато това ви се случи, лесно ще го разпознаете!

Какво е Европейският ден на езиците?

Европейската година на езиците, организирана през 2001 г. съвместно от Съвета на Европа и Европейския Съюз, успешно обедини с активностите си милиони души от 45 страни. Осъществените активности възхвалиха езиковото многообразие в Европа и популяризираха изучаването на езици.

След успеха на Европейската година на езиците, Съветът на Европа обяви 26-ти септември за Европейски ден на езиците, който да се отбелязва ежегодно. 

Защо Европейски ден на езиците?

Днес възможностите за работа и образование в различни европейски държави са повече от всякога, но липсата на езикови умения пречи на много хора да се възползват от тези възможности.

Глобализацията и нуждите на бизнеса са предпоставка да се изискват все повече компетенции по чужди езици от гражданите, за да работят ефективно в родните си държави. Владеенето на английски език вече не е достатъчно.

В Европа има богатство от езици – над 200 европейски и много други езици, говорими от хора с чуждестранен произход. Това е важен ресурс, който трябва да бъде разпознат, използван и ценен.

Изучаването на езици е от полза както за младите, така и за възрастните – човек никога не е твърде стар, за да научи език и да се наслади на възможностите, които се отварят пред него. Дори ако знаете само няколко думи от езика на страната, която посещавате, например за почивка, ще ви е много по-лесно да създадете нови приятелства и контакти.

Ученето на чужди езици ни помага да се разбираме по-добре и да преодолеем културните си различия.

Официален сайт: https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/bg-BG/Default.aspx