CVS- ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ШЕСТ ДЪРЖАВИ ДИСКУТИРАХА В МЕЗДРА ПРАВАТА ЗА ДЕМОКРАТИЧНА КУЛТУРА НА ДЕЦАТА

От 11 до 15 март 2019г. СУ „Иван Вазов“ беше домакин на партньорите по проект „Гласът на децата за ново човешко пространство“(CVS- Children’s Voices for a new human Space).

В проекта участват:  три университета: Италия- UniPalermo , Норвегия- UniBergen и Великобритания- UniSurrey; пет училища: България- Мездра, СУ „И. Вазов“, Норвегия- Bergen,Slettebakken, Румъния- Brashov,Orghidan, Испания- Vinaros,Foguet, Италия- Bagheria,Cirincione; неправителствена организация ISI от Италия и софтуерна фирма Rodax от Румъния.

Международната среща премина в два етапа: В продължение на седмица се проведе обучение на учители от начален етап от училищата- партньори. Обучението беше ръководено от италианските преподаватели Мария Грация и Николо Янело. Участници от българска страна бяха Венета Чобова и Борислава Иванчева, преподаватели на ученици от втори клас. Чрез интерактивни игри и занятия бяха представени компетенции, които са насочени към насърчаване на европейските ценности, междукултурното разбирателство и участието на гражданите в обществения живот. Освен обучителните дейности, учениците и преподавателите от СУ  „Иван Вазов“  предоставиха на своите гости възможността да участват в ателие за изработка на мартеници. Децата запознаха гостите с уникалната българска традиция и заедно с тях сътвориха над 100 мартеници, които чуждестранните преподаватели ще занесат като подарък на своите ученици от Италия, Испания, Норвегия и Румъния.
Под любезното ръководство на училищния психолог- Емилия Гарванска се проведоха дейности за промотиране на релаксиращаия ритъм на друмтерапията. Гостите разгледаха и материалната база на училището и бяха впечатлени от ведрата обстановка и благоприятните условия за учене. Бяха възхитени от представените им народни танци под ръководството на Мирослав Аспарухов, училищното радио и участието на учениците в различни инициативи. Посетени бяха класове и споделени добри практики за обучение. Искрено учудване предизвика липсата на заграждение на училищния двор и свободния достъп до спортните съоръжения след училищните занятия. Любопитство предизвика и уникалността на българската азбука и с удоволствие преподавателите преминаха кратък курс за запознаване с българските букви и тяхното произношение.

В последните два дни от работната седмица, успоредно се проведе и органицазионна среща на координаторите на проекта и университетските преподаватели. Беше организирано посещение при кмета на община Мездра- инж. Генади Събков, който посрещна гостоприемно гостите. Последва и обща среща, на която присъстваха всички преподаватели от СУ „Иван Вазов“.

Почетен гост на събитието беше професор Мартин Барет, който е водещ автор на Референтната рамка на компетентностите за демократична култура на Съвета на Европа.

Следващата работна среща по проекта ще се проведе в Багерия, Италия през месец септември.

 Срещата е в изпълнение на проект CVS- Children’s Voices for a new human Space (2018-1-IT02-KA201-048371) по Програма Еразъм +, финансиран с подкрепата на Европейската комисия.